Testar inlagd lax i påsk

I tidningen Må Bra hittade jag lite nya recept som jag ville prova i påsk. Det blev en örtsill med mycket basilika, och inlagd lax.

Fick tag i en bit lax med kort datum (från Willys svinnsmart-låda) som jag la i frysen. Jag har fått lära mig att man alltid ska frysa lax som inte ska upphettas, eftersom rå fisk kan innehålla parasiter. Men det gäller tydligen inte odlad lax.

Livsmedelsverket: Rå vildfångad fisk kan innehålla skadliga parasiter. Dessa dör vid djupfrysning eller om fisken upphettas till 60 grader i minst en minut. Odlad lax behöver däremot inte frysas, då det är ytterst ovanligt att den innehåller parasiter.

Naturligtvis följde jag inte originalrecepten till punkt och pricka. Det skulle vara rödlök i laxen men jag tyckte att purjo blev mer estetiskt tilltalande. Och grönt hör ju till påskens färger. Jag hade även purjo i sillen, istället för att köpa dyr gräslök.

Laxen blev fast och fin, kunde kanske ha legat lite längre i saltet för att dra åt sig mer sälta. Nästa gång tänker jag ha lite tunna skivor citron i lagen, för lite extra syra.

Inlagd lax

  • 500 gram skinn- och benfri lax
  • 0,5 deciliter salt
  • 10 centimeter purjo i strimlor

Ättikslag:

  • 3 dl vatten
  • 0,75 deciliter ättiksprit
  • 1,5 deciliter strösocker
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • 1 tsk hela senapsfrön
  • 2 lagerblad

Gör så här: Skär laxen i kuber, cirka 2×2 centimeter. Blanda med salt och låt dra en timme.

Koka upp ättikslagen och låt den kallna.

Skölj av saltet från laxen i kallt rinnande vatten. Varva lax och purjo och häll på lagen. Låt stå i kylen minst ett dygn innan den äts.

 

Originalrecept inlagd lax och örtsill

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Prat om mat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.