Om virus för skribenter

Det figurerar en del olika benämningar på den nu aktuella virus-smittan. Jag har inte känt mig riktigt klar över varför man säger olika namn för samma sak. Men i Bulletinen Klarspråk fick jag en bra förklaring:

Covid-19 är den korrekt medicinska benämning för sjukdomen – en förkortning för coronavirus disease. I svensk text skrivs sjukdomsnamnet med små bokstäver. Uttalet brukar vara /kåvid/.

Coronavirus är ett samlingsnamn för flera virus.

Det finns sju kända coronavirus som smittar människor. Vissa är mycket vanliga och orsakar vanlig snuva, medan exempelvis SARS– och MERS-coronavirus orsakar allvarligare luft­vägs­sjukdom (Wikipedia).

Det nu aktuella viruset benämns SARS-coronavirus-2 – förkortas SARS-CoV-2 – ”svår akut respiratorisk sjukdom, coronavirus 2”. Det medicinska virusnamnet är relevant att använda när man behöver vara mer exakt, till exempel i dokument riktade till hälso- och sjukvårdspersonal.

I allmän text  fungerar övergripande formuleringar bra, till exempel viruset som orsakar covid-19. Att skriva nya coronaviruset eller bara coronaviruset är mindre exakt, men är okej när det framgår tydligt vad man menar.


Källa
Institutet för språk och folkminnen. (2019). Frågelådan
Wikipedia. (2020). Coronavirus. https://sv.wikipedia.org/wiki/Coronavirus

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Språk & skrivande och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.