Dags att packa kris-lådan?

När jag tittade ut genom fönstret på lördag morgon var det blå himmel och strålande sol. Hade planer på promenad med bad när vädret var så fint. Men när jag gick ut på balkongen för att vädra säng­kläderna försvann lusten totalt: det var frost och minus fem grader. Brr!

Gick till bageriet och köpte lite färskt bröd och styrde kosan till mor istället. Vi brukar lösa Melodikrysset på lördagsmorgnarna. Fast när jag stod i lä vid busstationen nere i stan ångrade jag att jag inte packat badgrejorna. Solen värmde skönt.

På hemvägen från mor var jag in på Willys för att köpa T-sprit till mitt nya Trangia-kök. Något den krismedvetna bör ha hemma i sin Krislåda, enligt Myndigheten för samhälls­skydd och beredskap, MSB. Dessutom kan man använda T-spriten (+ glycerol) till att göra egen handsprit, har jag nyligen lärt mig. Glycerol finns redan i mina gömmor, för att smörja gummistövlar och konservera växter.

Det var fler som ”preppat” för kris, visade det sig: pasta-hyllan var sopren, frysta grönsaker gapade tomt, våtservetter och toapapper var slut. Färskt frukt och grönt fanns det däremot gott om. Sånt som jag tänkt handla.

Roade mig med att kolla igenom mitt skafferi när jag kom hem. Det visade sig vara ganska välfyllt redan innan det blev kris-stämning i landet:

En hel del fisk-konserver, krossade tomater, kaffe och olika sorters te, nötter, kokosflingor, kokosfett, torkade bönor (främst att göra groddar av, men går ju även att koka), linfrö, choklad (90 procentig), lök, vitlök. Till veckan får jag köttleverans för sex veckors förbrukning. Om jag fastar varannan dag kan jag klara mig länge! 😀

Kom i väg på promenad fram på eftermiddagen. Då hade temperaturen stigit en bit över nollan. Bra mycket behagligare!

Tänkte att jag skulle försöka stanna i vattnet tills jag började huttra. Men det blev för lång­tråkigt att simma omkring, och kändes lite fånigt när det stod folk vid bryggan. Det blev i alla fall drygt fem min­uter.

Däremot kände jag av kylan efter badet, eftersom jag inte var så snabb med att få på mig kläderna. Ändå frös jag inte på det viset jag gjorde i början när jag kallbadade.

Svårt att förklara: jag känner att jag är kall, men det känns inte obe­hag­ligt. Och inte alls som det gjorde när jag klev ur säng­värmen och steg ut på balkongen på morgonen.

På hemvägen såg jag några små vitsippor med knoppar, redan redo att slå ut. Det är tidigt!

Läs mer: Olssons universum | Är du förberedd för en kris?

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Kallbad, Natur & väder, Uddevalla och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Dags att packa kris-lådan?

  1. livsglimtar skriver:

    Hemma i stan, jag är på landet nu, där har jag ett litet Trangia-kök. Men har skickat efter det större som du visar på bilden, det ska jag ha på landet. Här har vi bunkrat för kristider, bor en naturlig prepper i mig som har tänkt extra. Vi har vatten i dunkar både hemma och på landet, extra allt i fall att. Nu ska vi skaffa elverk till vår brunn också, inne har vi så vi kan elda upp värmen.

    Gillad av 1 person

Kommentarsfältet är stängt.