Socker- och matberoende är inte helt accepterade termer. Men en del menar att processade produkter, som är rika på socker eller andra raffinerade sötningsmedel, mjöl, fett och mycket salt och andra tillsatser, kan skapa beroende hos vissa människor. De som drabbas upplever sug efter vissa produkter, och när de äter av dem klarar de inte av att sätta stopp utan äter för mycket.
För egen del har jag fört ett livslångt krig med matmonstret i hjärnan, som vill äta mer trots att magen är full. Och jag kan tydligt urskilja vilken typ av mat som är svår att hantera: exempelvis sötsaker, bröd och bakverk, nötter, ost, chips (allt som är ”knaprigt”).
Beroende-experten Joan Ifland menar att den moderna livsmedelsindustrins produkter kan skapa beroende. De kan till och med kan vara designade att göra det. Hon talar om ”processed food addiction” (beroende av processade livsmedel).
Beroendet är svårt att komma till rätta med, eftersom ätbeteendet blivit inbyggt i hjärnan. Den som är drabbad kan ha nytta av att undvika alla produkter som triggar, och istället hålla sig till mat lagad av rena, obearbetade råvaror.
Problematiska produkter, enligt beroende-experten
Utifrån sin forskning och sin erfarenhet av att behandla personer med problematiskt ätbeteende ger Ifland nedanstående rekommendationer.
Undvik att äta:
Socker och sötningsmedel (naturliga och konstgjorda): påverkar dopaminet i hjärnan, kan förknippas med humörsvängningar. I mus-studier har man sett att mössen välja socker, majssirap med hög fruktoshalt och sackarin framför droger som kokain och heroin.
Mjöl (kex, bakverk, bröd och pasta): malningen och frånvaron av fibrer gör att livsmedlet absorberas snabbare än vad kroppen är anpassad för.
Kolhydratrik mat med högt glykemiskt index och få fibrer når sällan ända ned i tjocktarmen. Det gör att tarmfloran utarmas. Istället sker en snabb höjning av blodsocker och insulin med en efterföljande dipp i blodsockernivån som ökar hungerkänslorna. Det kraftiga insulinsvaret frestar på de insulinproducerande cellerna, som på sikt kan försämras och dö, och öka risken för typ 2-diabetes.
För mycket salt: kan ge högt blodtryck, svullnad och astma. Måttlig användning av mineralsalt stöds av forskning.
Hårt bearbetade fetter: vegetabiliska fröoljor, margariner, transfetter.
Mejeriprodukter: består av laktos (mjölksocker), fett och kaso-morfin. Ifland skriver att råvaran i ”mejerier är utformad för att få en babykalv att växa från 45 till 270 kilo på ett år”.
Spannmål, som vete, kamut, råg och spelt: modernt vete innehåller gluteo-morfin som kan irritera tarmen och ge humörstörningar.
- I stället rekommenderas oprocessad stärkelse: bönor och linser, havregryn utan gluten, hirs och brunt ris, sötpotatis, pumpa, butternutsquash, quinoa och bovete.
Potatis: vit potatis i form av pommes frites och andra bakade potatisprodukter höjer blodsockret snabbt.
Nöt- och griskött från djur som fötts upp med majs, eller under undermåliga förhållanden. Köttet kan innehålla antibiotika och bekämpningsmedel. Enligt Ifland är majsen i USA ofta genmodifierad och innehåller bekämpningsmedel.
- I stället rekommenderas ekologiskt och krav-märkt kött från djur som fått gå ute, äta naturlig föda och må bra under sin livstid.
Nötter: saltade nötter är mycket lätta att överäta. De rostas med vegetabiliska oljor (bearbetat fett, se ovan).
Puffade korn, som riskakor och popcorn: kornets struktur förändras vilket gör dem svåra att smälta.
Frukt med hög sockerhalt, torkad frukt: körsbär, druvor, bananer, mango, papaya. Kolhydratkänsliga personer kan lätt drabbas av sötsug.
Välj hellre frukt och bär med lågt socker: äpplen, päron, alla citrusfrukter, persikor, plommon (alla stenfrukter), jordgubbar, blåbär, hallon (alla bär), kiwi, cantaloupe-, vatten- och honungsmelon.
Koffein: förknippat med trötthet och humörsvängningar, irritabilitet och sömnproblem.
Att göra slut med sina favoriter
Grädde och kaffe har jag inte lyckats göra slut med ännu, och jag är inte säker på att jag vill. Kaffe är en social dryck, och livet vore bra mycket tristare utan.
Stress gör ganska omgående gör att jag blir sugen på mat jag borde avstå. Om den finns inom räckhåll. Det gäller att rensa ut i skafferi och kyl i förebyggande syfte!
Ibland undrar man om inte hela matindustrin är utformad för att just trigga sug och få konsumenterna att överäta?
Kör till övervägande del med (bas)matvaror som kräver någon form av arbetsinsats för att kunna konsumeras. Egenbakat matbröd(sockerfritt naturligtvis;-)) åker självklart in i frysen direkt. Hindrar faktiskt spontanätande ganska effektivt.
Matvaror som kan konsumeras direkt utan arbetsinsats(frukt, nötter, ”snacks”, en del chark m.m.) införskaffas endast vid planerade gästabud.
Funkar för mig! /B.J.
GillaGillad av 1 person
Spontan-ätande, bra term!
Har du bunkrat nåt, nu då?
GillaGilla
Jag har flyttat; http://entomtastankar.bloggo.nu
GillaGillad av 1 person