Vatten och vårtecken

Jag börjar räta på mig efter ”min svåra sjukdom”, förkylningen, alltså. 😉 Och efter en vecka med gråblåst och regn kom sön­dagen med efterlängtad sol. Det tänder livsandarna!

Jag var uppe i ottan och körde två maskiner tvätt i den gemensamma tvättstugan. Nej, det var inte städat när jag kom.

I rabatten utanför tvättstugan hade jag förra året grävt ned mina utblommade mini­påsk­lilje-lökar (jag gör lite gerilla-planteringar här på gården lite då och nu). Nu såg jag att påskliljorna redan sticker en bra bit ur marken! Och blasten på hya­cint­lökarna som jag grävde ned efter jul står så grön och fin.

Det är bakvänt med vintern nuförtiden. Häromdagen när jag gick till jobbet såg jag färska tuvor med maskrosblad. Och jag har sett buskar där löven börjar spricka ut.

Det var fläckvis halt när jag kom iväg på söndagspromenad. Tog min vanliga plikt­runda mot Gustafsberg och Strand­prome­naden. Vid Emaus lantgård låg delar av gräsmattan under vatten och i Bodeleån forsade en strid ström.

Jag hade lä stora delar av promenaden, men när jag kom fram till Sörkullen hamnade jag rakt i vindriktningen. Det myckna regnandet och vindens riktning gjorde att det var ovan­ligt högt vatten, till och med lite över av­satsen vid badbryggan.

Inga medbadare på plats när jag kom vid halv elva-tiden. Det är skönt att få rå sig själv, och fokusera på vad som händer med kroppen när man stiger ned i det kyliga vattnet. I morse var det ett reportage i radion om kallbad: att det är trend och om folk håller på för hälsans skull eller som nåt slags prestation.

För egen del tycker jag att det är en prestation, men inte i relation till andra människor, utan för att utmana sig själv. Att veta att man klarar av, och till och med njuter av det. Om det är hälsosamt får man väl utvärdera efter lite längre tid.

Det roligaste i reportaget var när en kvinna sa att man kunde skilja mellan nybörjare och rutinerade på att de rutinerade har mössa på sig och stiger ner i vattnet lugnt och sansat, utan att hojta och föra liv.

Sveriges Radio: Kalla dopp lockar allt fler

Jag fick höra både hackspett och korp längs vägen. Och såg till och med en liten pigg ekorre som satt i en trädgård. Sex pantburkar, en pantflaska blev dagens skörd för Tant Pant.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Kallbad, Natur & väder och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.