Bästa nyårsafton på länge

Nyårsafton grydde med hopp om blå himmel och sol. Och relativt vindstilla. Jag låg i startgroparna för en promenad i det efterlängtande fina vädret. Det var bitvis lite halt på vägen, men ändå plusgrader i luften.

På badbryggan vid Sörkullen var det redan fullt med folk. Några som eldade brasa och några som redan varit i, och nu stod och värmde sig med termosmuggar med varm dryck.

När jag sänkte mig ned i sjön och rygg­simmade ut från stegen hörde jag hur en av männen kommenterade till den andra något i stil med att ”ja, så kunde man ju också göra” och ”det jag gjorde kanske knappast räknas?”, men ”jag blev i alla fall blöt”.

När man kallbadat några gånger vet man vad kroppen tål. Så då känns det inte så farlig att simma en bit från bryggan, och ta lite tid på sig. Jag brukar stanna i tills det börjar bita av kyla i anklarna. Ett par minuter, kanske. Den här dagen kändes det varmare i vattnet än i luften, faktiskt. På något sätt är det som att kylan skänker ett lugn och total närvaro i ögonblicket.

Sedan när jag stod i badhytten och klädde på mig igen, kom en dam i baddräkt och höga gummistövlar spatserande och undrade om jag brukade vinterbada. Detta var hennes premiärdopp och hon var lyrisk. Trenden med kallbad verkar sprida sig.

Ja, det var verkligen en perfekt dag för ett dopp. Och välbefinnandet satt i hela dagen.

På hemvägen tog jag en avstickare  till mor för fika. Hon överraskade med att ge mig en hummer i försenad födelsedagspresent. Så var nyårsmiddagen fixad!

Jag gjorde en hemlagad majonnäs med dill och serverade med sallad. Bara vanligt Loka-vatten som bubbel. Det var gott nog.

Smällande kring tolvslaget önskar jag att man kunde slippa. Så mycket pengar upp i rök, och så mycket skräp som blir liggande efteråt. Är det egentligen värt det? Men jag är väl bara en torrboll.

Vad jag önskar mig av det nya året? Att jag ska orka ta de beslut som gynnar kropp och själ och avstå det som skadar. Efter trettondagen begynner jag åter igen en seriös periodisk fasta, som varar åtminstone fram till påska.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Kallbad, Natur & väder och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bästa nyårsafton på länge

  1. Att avsluta duschen i värmen med lite kallvatten är tillräckligt för mig. Men jag beundrar de som vågar sig ut för att ta ett kallbad och tycker att det är en härlig upplevelse.

    Gillad av 1 person

Kommentarsfältet är stängt.