Juldagsmorgon grydde grå

Julafton till ära och Sara Danius i salig åminnelse hade jag på second-hand in­handlat en knytblus i äkta 1980-talsstil: rysligt smaragd­grön med mönster i svart, lila och rosa, samt puffärm (som jag verkligen inte passar i).

En kort kavaj med pärlbroderier från Indiska (obegagnad) hade jag också fyndat med jul i åtanke. Värsta tant-looken. Men jag är ju snart 60 så varför streta emot?

Förra årets svarta, långa omlottkjol fick duga även i år. Ett bekvämt plagg när man ska äta julbuffé.

Först sillbord med mors goda inläggningar och fina fiskar från Jämtland. Julviltlådan från Gårdssällskapet levererade verkligen: dillgravad regnbågsfile med fisksås från Börtnan, varmrökt fjällröding, och en kräftsill i mullig sås. Man kan bli mätt på mindre. 😀

Andra sittningen avnjöts efter traditionsenligt tittande på urgamla Disney-filmer. Janssons frestelse i sällskap av prinskorv på älg (en riktig höjdare), rökt björnkorv, vildsvinskorv, skinka på båda tam och vild gris, och köttbullar som jag trillat av viltfärs (dovhjort och vildsvin).

Det vegetariska inslaget inskränkte sig till rödbetssallad, tomater och lite grönsallad. Och så granskott och citron i sillsnapsen, och slånbärssnaps till köttet.

Efterrätt känns lite överkurs efter en så mastig middag. Det blev ändå några praliner och ett litet glas av Dufvenkrooks glögg med smak av körsbärspralin (även den en höjdare).

Men alla firar inte julafton. När jag kom hem med bussen vid halvnio-snåret var det full verk­samhet i vår gemensamma tvättstuga. Så även i morse när jag steg upp.

Juldagsmorgonen glimmade inte särskilt. Det ligger en grå filt över himlen, och det är fuktigt i luften, cirka +6 grader. Nej, hungrig är jag inte. En stark kopp kaffe till frukost och en grönkålssmoothie till lunch är vad jag har mäktat med. Funderar på en promenad, kanske med bad.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Om Olsson, Prat om mat, Second hand & shopping och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Juldagsmorgon grydde grå

 1. maria65a skriver:

  Jag hade glömt bort ”puffärm”, inte så vanligt idag. Fanns det axelvaddar?
  I min tvättstuga är det nästan omöjligt att få kvällstid så det har hänt att jag tvättat på julaftonskvällen..

  Gillad av 1 person

  • Fru Olsson skriver:

   Ingen vadd i puffärmen, men väl i den lilla kavajen. Dock inte av 80-talsformat!

   Själv ska jag tvätta på söndag morgon klocka 6. Min födelsedag. 😀

   Gilla

Kommentarsfältet är stängt.