Tips för behagligt kallbad

Allt fler provar kallbad. Det skänker välbefinnande och har flera hälsofördelar. Här är mina bästa tips för att upplevelsen ska bli så njutbar som möjligt:

Val av plats

Helst ska man inte kallbada ensam, ifall något oförutsett händer. Jag kallbadar på Sörkullen som är en del av Strandprome­naden i Uddevalla. Det är en allmän bad­plats där det ofta passerar människor, året om.

Där finns brygga som är avsedd för vinter­bad, med stege som leder till djupt vatten genast. Man tar sig i och ur vattnet snabbt och säkert. Jag har erfarenhet av att vada ut i lång­grunt vatten under ymnigt snöfall, och det är inget jag rekommenderar.

Jag stannar i vattnet så länge det känns ok. De första gångerna vågade jag inte simma ifrån bryggan, eftersom jag var osäker på hur kroppen skulle reagera. Med tiden har jag lärt mig vad jag klarar av. Jag simmar längs med stranden, där det är antingen nära till bryggan eller inte djupare än att jag kan sätta ned fötterna.

På Sörkullen finns badhytter som ger skydd för vind och regn, med trägolv som inte är lika kyligt att stå på som till exempel en berghäll. Lä för väder och vind gör det enklare att klä av och på sig.

Det är viktigt att snabbt få på sig varma kläder efter badet; man blir snabbt avkyld när man är fuktig på kroppen.

Val av badkläder

Stor badrock i material som inte suger åt sig fukt, till exempel fleece, håller värmen både före och efter doppet, och är skön att ha över axlarna när man byter om. Jag har investerat i en badkappa för vintersport som både värmer och är stor nog att klä om i. De första gångerna jag kallbadade hade jag ingen badrock, men tog en tunn fleecefilt runt kroppen. Det fungerade också bra.

Kalla händer är mitt största problem. Därför har jag satsat på ett par dykvantar i neo­­pren. Kostar ett par hundralappar. De isolerar mot kyla när jag håller i bad­stegen och i vattnet under simturen.

Badskor är också bra för att hålla kylan på avstånd. Jag använder mina året om.

Badkläderna bör vara lätta att ta av, så det går snabbt att få av sig det blöta efter badet. Mina baddräkter är fyndade för 20–30 kronor på loppis.

Val av kläder

Jag brukar bada i samband med en längre promenad. Det är drygt tre kilometer till bad­stället så jag hinner bli lätt svettig av min promenad. Därför brukar jag ta med ett extra torrt underställ i ryggsäcken att ta på efter badet. Enklare att få på sig är den rymliga fleece­-overallen jag också fyndat på loppis, men den kan vara för varm att gå i, beroende på temperatur.

Jag avråder från plagg i bomull som drar åt sig fukt som sedan kyler kroppen.

Jag badar med mössan på. Viktigt också, är att ha ordentligt varma vantar med sig, för händerna blir enormt kalla efteråt. Jag upplever att fårskinn värmer allra bäst när det är mycket kyligt.

Varma skor, eller skor med gott om plats för varma sockor är också skönt.

I november, när det blivit fuktigt och kyligare i luften, har jag också tagit med mig en tunn dunjacka i ryggsäcken som jag tar på efter badet. Den tröja jag hade på mig dit är ofta fuktig av svett, och det stjäl värme från kroppen.

Tar du bilen till badet, eller har tillgång till bastu och omklädning inomhus blir det enklare att snabbt få värme i kroppen efteråt, och val av klädsel blir mindre viktig.

Övrigt

Jag brukar torka av mig med ett stort badlakan av mikro­fleece, som är lätt och inte så skrymmande i rygg­säcken.

Ett sittunderlägg isolerar mot kyla. Fungerar bra både att sitta på och stå på när man är kall efter badet. Ikeas stolsdyna Bertil är lite extra lyxigt och värmande för fötterna.

En termos med värmande dryck är inte fel om du har långt hem. Bra även för att värma händerna.

Själv har jag förmånen att ha gamla mor en kilometer från badstället. Där kan jag mellanlanda och ta en kopp varmt te eller kaffe innan jag traskar hem.

Ladda ned Kallbadsguiden från Kallbad.se
Läs mer: Kallbad.nu | Så kallbadar du på ett säkert sätt och undviker riskerna med att bli nedkyld
Inlägget uppdaterat 2022-12-18

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Kallbad och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Tips för behagligt kallbad

 1. bergalott skriver:

  Du är helt otrolig. Jag skulle dö på fläcken 😉 😀

  Gillad av 1 person

  • Fru Olsson skriver:

   I morse stod temometern på minus 7. Så jag funderar fortfarande på om jag ska ge mig ut… Ha en fin helg!

   Gillad av 1 person

   • bergalott skriver:

    Du får sluta när iskristallerna hänger som smycken från örsnibbarna 😉 Iofs så det här med att öppna vakar på isen för vinterbadare är och ingår som ett alternativ av sundhetstänk. Men visst är det väl så att det då finns en bastu att snabbt ta sig in i? Borde finnas en sådan där du/ni badar.
    Är fortfarande full av beundran. 🙂 En skön helg för dig också. Med eller utan bad.

    Gilla

 2. Tomtan skriver:

  🥶🥶🥶

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.