Grönkåls-drink ger god start på dagen

Vid 58 års ålder har jag äntligen blivit med ”blender”. Fattar inte varför jag inte skaffat en tidigare; jag har önskat mig en i åratal. Jag hade en Magic Bullet-mixer, men nu har den definitivt tjänat ut. Och den fungerade aldrig bra att göra smoothies med, trots den tjusiga tv-reklamens löften.

När jag väl bestämt mig för att uppdatera på mixer-området gjorde jag ett besök på min pålitliga leverantör av hemtillbehör: Clas Ohlson. De brukar alltid ha det jag behöver! Och på en hylla rakt in till höger om kassan stod den: en multi-blender i nätt design för facila 349 kronor. Ja, det fanns dyrare också. Men de var för stora i storleken för mitt lilla kök, tyckte jag.

Anledningen till att jag äntligen kom till skott med inköp av blender är dr Berg. En Youtube-profil som levererar informativa hälsobudskap på ett lättbegripligt sätt. Han gör reklam för sina kosttillskott också, men det får man ha överseende med.

Dr Berg berättar om lågkolhydratkost för hälsa och viktnedgång. Jag fastnade för hans kale shake (grönkålssmoothie), som han dricker dagligen. Den innehåller en mängd viktiga vitaminer (som A, B6, C, E, K1) och mineraler (kalium kalcium, järn med flera). Dessutom är den märkvärdigt uppfriskande. Jag riktigt känner hur det spritter i kroppen när jag startat dagen med den. 😀

Grönkålssmoothie

  • 20 gram banan
  • 30 gram avokado
  • 50 gram grönkål
  • 1 matsked citron
  • 1 matsked äppelcidervinäger
  • 1 matsked mct-olja eller kokosolja
  • 2 tesked vetegräspulver
  • 10 gram nässla
  • vatten

Gör så här: Skär grönkålen i mindre bitar och mixa med vatten. Det för att den lite kraftigare stjälken ska bli ordentligt finfördelad. Jag använder kallt grönt te, som jag alltid har i kylen, och blandar med istället för vatten.

Lägg i övriga ingredienser och mixa klart. Vill du jaga kolhydrater så avstå banan. Jag tycker de bidrar med en trevlig sötma. Jag köper ekologiska bananer och skär i tärningar och har i frysen. Bananerna ska vara så gröna som möjligt för då innehåller de resistent stärkelse som tarmbakterierna tycker om.

Jag brukar även använda fryst avokado, eftersom det är svårt att passa lagom mognads­grad på de färska. Finns på Willys. Citron lägger jag i en hel bit fruktkött och tar även med det lite av det gula på skalet (ekologisk, förstås!).

Nässlor och vetegräspulver är inte nödvändigt men boostar mineralinnehållet. Nässlor är lätt att torka själv, tar bara några dagar på min hatthylla.

Så här gör doktor Berg sin kale shake:

Läs mer
Kurera. (2014). 8 hälsofördelar med grönkål. https://kurera.se/8-halsofordelar-med-gronkal/
Livsmedelsverket. (2019). K-vitamin. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/k-vitamin

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist och sedan instruktör/receptionist på gym. Fast numera försörjer jag mig som arbetsterapeut.
Det här inlägget postades i Prat om mat, Vikt & hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.