Det är svamp som brinner i busken

När jag var i Skalbankarna i slutet av april (Olssons universum | Majnycklarna blommar redan) såg jag en rad enbuskar som var bevuxna med en märklig orange fingerliknande svamp. Den växte så ymnigt att det nästan såg ut som eld.

Jag går en hel del i skog och mark men har aldrig sett det förut. Har funderat på vad det kan ha varit, men inte kommit mig för att söka svar. Men ibland kommer sparvarna flygande rakt in i munnen…

Vaknade tidigt på lördag morgon, i vanligt ordning. Eftersom jag inte hade lust att gå upp, satte jag på radion. Det brukar vara Naturmorgon i P1 så dags. Pratar de inte om något som fångar mitt intresse är det lagom lågmält i tonen så att jag lugnt somnar om.

Men jag lyckades pricka in avsnittet med lyssnarfrågor som den här morgonen hamnade om ”mystiska eldtungor” i enbuskar. Det visade sig vara den spännande svampen hagtornsrost.

Lyssna: Mystiska eldtungor och laktritsremmar – svamp är svaret (6:52 min)

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet:

Enar kan angripas av gelésvampen hagtornsrost Gymnosporangium clavariiforme. Svampen  värdväxlar, vilket betyder att den växer omväxlande på två olika trädslag: en och hagtorn. Angreppet på enen är flerårigt, men svampen syns bara på våren, då det bildas orange fruktkroppar på enarnas grenar. Ovanför angreppet stryps grenen och dör med tiden. Från fruktkropparna sprids sporer som angriper kvistar på hagtorns­buskar. Sporer från dem ger sedan upphov till nya angrepp på enarna.


Källor
Naturmorgon. (2019). Mystiska eldtungor och laktritsremmar – svamp är svaret. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=7220829
Sveriges Lantbruksuniversitet. (2006). Enbuskar lyser rödbruna. https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/skogsskada/aktuellt/arkiv-nyheter/2006/enbuskar-lyser-rodbruna/

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Natur & väder och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.