Omstart på den periodiska fastan

Till påskledigheten blev det drygt en vecka utan fasta, efter 25 veckor av periodisk fasta 4:3. Eftersom det var helg med sociala sammankomster blev det lite utsvävningar: potatis till sillen, en och annan brödbit, en hel del nötter, glass (huga!) och lite rödvin till god köttbit.

Det är märkligt hur mycket sämre jag känner mig i kroppen av ”vanlig” mat. Allra särskilt livsmedel med vetemjöl, och alkohol. Det är gott i stunden men orsakar illabefinnande i flera dagar efteråt. Jag känner mig uppstoppad i magen, samlar vatten i kroppen och blir allmänt seg och energilös.

Min kropp mår mycket bättre när det är långt mellan måltiderna. Att fasta varannan dag (måndag, onsdag, fredag) kan ibland vara jobbigt i stunden. Till exempel när jag kommer hem från en rörig dag på arbetet, och känner mig frusen och sugen på lite ”tröst”.

Men över tid ger den periodiska fastan ett välbefinnande i både kropp och själ, som jag upplever är värt att sträva efter. Inte minst när jag står i klädkammaren och försöker hitta plagg som känns bekväma att ha på. Eftersom jag blir så svullen i underkroppen när jag äter ”fel” kan skillnaden i kroppsform vara så stor att byxorna som satt gott i förrgår nu visar sig sitta om ett korvskinn.

Eftersom jag mig piggare och har mer ork när jag fastar periodiskt drar jag igång igen, fram till semestern. Dessutom har jag gått med i Intensive Dietary Managements Facebook-grupp för folk som fastar.

Jag känner väl inget större behov av att få råd eller samverka med andra fastare. Många i gruppen lider av massiv övervikt och diabetes, och jag har ju inte de problemen. Men gruppen har tillgång till skrivet material (på engelska) som jag gärna vill läsa. Och det är lite kul att få input om hur andra gör och tänker.

Läs om mitt fasteprojekt: Fru Olssons fasta: Att krympa en klimakterietant

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Om Olsson och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Omstart på den periodiska fastan

 1. Tomtan skriver:

  Krympa……. Vora absolut inte fel……

  Gillad av 1 person

 2. Margareta skriver:

  Så imponerad av ditt fasteprojekt! Har följt det med stort intresse o är så tacksam för att du delar med dig. Har t ex lånat Fung på Bibblan o provar så smått att fasta en dag då o då. Du måste ju ha gått ned allt du velat som hållit på så länge! Jag hänger på din omstart, lycka till , till oss båda🤗
  Margareta

  Gillad av 1 person

  • Fru Olsson skriver:

   Vad roligt att du fått lite inspiration av mina skriverier! Det har varit ett spännande projekt. Nu fastar jag främst inte för ytterligare viktnedgång utan för välbefinnandet, och för att behålla den nya vikten. Hoppas du kommer att känna av fördelarna, när du väl vant dig. Kram!

   Gilla

Kommentarer är stängda.