Vad är en hälsosam vikt?

Fru Olssons fasta, del 10. Muskler förbrukar energi, och ger styrka och stadga åt kroppen. Ett överflöd av kroppsfett däremot ökar risken för sjukdom, sjuklighet och för tidig död. Särskilt om det sitter kring midjan och runt inre organ.

Vågen visar den totala vikten: muskler, ben, vatten, fett. Den säger ingenting om fördel­ningen. En smal person med mycket fett inbäddat mellan organ är inte hälsosammare än den som är överviktig, där det mesta är underhudsfett som sitter placerat söder om midjan.

Då ger en spegel bättre besked. Eller ett fotografi. Att ta bilder regelbundet under tiden man fastar, tränar eller på annat sätt försöker ändra sin kroppsform, kan vara ett sätt att dokumentera förändringen. Eller att använda ett måttband och mäta olika kropps­delar.

Att bedöma kroppskomposition

Body Mass Index (BMI) används ofta för att beräkna om någon väger för mycket eller för lite. BMI jämför vikt och längd enligt formeln: vikt / (längd x längd) = BMI.

 • Undervikt: mindre än 18,5
 • Normalvikt: 18,5 – 24,9
 • Övervikt: 25 – 29,5
 • Fetma: mer än 30

Men BMI är ett trubbigt verktyg, eftersom det inte skiljer på muskler, ben och överflödigt kroppsfett. BMI tar inte heller hänsyn till att kvinnor normalt har större andel kroppsfett än män. Gränsvärdena kan inte användas till mycket muskulösa personer, till barn eller den som fyllt 50 år.

Eftersom bukfett innebär särskilda hälsorisker är det i stället bättre att utgå från midje­måttet. Det finns olika metoder:

 • Midjemått över 88 centimeter innebär hälsorisk för kvinnor. Men det ska helst vara under 80 centimeter. Mät strax ovanför naveln: mitt emellan övre delen på höftbenet och nedre delen av revbensbågen. Män bör inte vara över 102 centimeter i midjan. Men redan vid 94 centimeter ökar risken för sjukdom.
 • Ett annat sätt är att mäta midjan i nivå med naveln och sedan jämföra det måttet med kroppslängden: midjemåttet ska vara mindre än hälften av kroppslängden.
 • Genom att dividera midjemått med höftmått får man sin midja-höft-kvot. Kvinnor ska helst inte ha över 0,80. Män helst inte över 1,0. Mät midjan där den är som smalast, under utandning. Höftmåttet mäts där rumpan är som bredast.

Ny formel: Relativt fettmasse-index

Forskare vid sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles har nyligen lanserat en formel för att beräkna kroppsfett, som de menar är både enkel och mer exakt än andra beräknings­metoder.

Efter att ha undersökt ett stort antal personer har de skapat Relative Fat Mass (RFM), som utgår från kroppslängd och midjemått. Mät strax ovanför naveln, mellan övre delen på höft­benet och nedersta revbenet. Ta ett djupt andetag och andas ut precis innan du mäter:

Kvinnor: 76 – (20 x kroppslängd / midjemått) = RFM
Män: 64 – (20 x kroppslängd / midjemått) = RFM

Ett värde för  relativ fettmassa på 33,9 eller högre för kvinnor, och 22,8 eller högre för män, har hög känslighet för att identifiera personer med fetma.

2018-05-16.

Mitt utgångsläge innan fastan: Mitt midjemått på bilden är 88 centimeter vid naveln och 78 centimeter på smalaste stället. Alltså i gränslandet mot ohälsosamt. Midjan: 3,5 centimeter större än halva kroppslängden.  Midje-höft-kvot: 0,8 (avrundat). RFM: 32,7.

Referenser
1177. (2018). Så bedömer du din vikt. https://www.1177.se/liv–halsa/sunda-vanor/sa-bedomer-du-din-vikt/
Maffetone, P. (2017). Study finds 90% of American men overfat. https://philmaffetone.com/study-finds-90-american-men-overfat/
Må Bra. (u å). Hälsoverktyg. https://www.mabra.com/halsoverktyg/bmi/
Nordic Nutrition Council. (2018 ). Ny, bättre metod för beräkning av kroppsfett än BMI.
https://www.nordicnutritioncouncil.com/blank/ny-bättre-metod-för-beräkning-av-kroppsfett-än-bmi
Wikipedia. (2017). Midja-höft-kvot. https://sv.wikipedia.org/wiki/Midja-höft-kvot

Fler inlägg om Fru Olssons fasta

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Fasta, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad är en hälsosam vikt?

 1. bergalott skriver:

  Du ger verkligen ut av kunskap. Dessvärre har jag svårt att komma ihåg, så därför mätte jag midjan, på bums, och upptäckte att jag nog är ca 1800 cm lång. Ajajaaj… när jag var och blev mätt sist så stoltserade jag med att tro mig veta. Hahaha… jag hade krympt ytterligare så nu mäter jag 5 cm mindre än ursprunget som alltid varit 167 kg. Och benen sen, som bär upp hela min lekamen är riktiga spinkisar så tacka fasen för att jag har artros i höfterna.
  Du är duktig du. Både på att vara idog med din egen hälsa och att dela med dig.
  ❤ 😀

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.