Fru Olssons fasta: Tredje veckan

Del 7. Kroppen svarar fantastiskt bra på fasta! Ingen särskild hunger, tänker sällan på mat under fastedagarna och blir inte sugen när andra äter i lunchrummet. Träningen fungerar: jag känner mig inte matt och orkes­lös, snarare lättare och mer rörlig.

Känner mig faktiskt lite slankare (även om det inte syns för en utomstående).  Eller kanske snarare urvattnad. Det svullna i kroppen, som jag dragits med länge, börja ge med sig.

I övermod plockade jag fram ett par byxor som inte passat på ett bra tag. Ingen bra idé. De gick inte på nu heller. >:D

Kvinnor som passerat klimakteriet kan behöva fasta 4:3 i minst 4–6 veckor innan det märks någon större förändring på vågen, enligt expertis. Så jag väntar med att väga mig ett tag till, för att bespara mig fler besvikelser.

Läs mer: Olssons universum | Kvinnor har svårare förlora kilon

Jag känner välbefinnande

Nytt jobb med dräglig arbetsmiljö, dagliga rutiner, fasta och fungerande träning gör att jag mår bättre än på länge. När jag fick mitt ID-kort på jobbet med en sexsiffrig kod lärde jag mig den utantill genast och utan besvär. Det är ett bra mått på att hjärnan inte längre är utmattad.

Läs mer: Olssons universum | Hjärntrötthet syns inte utanpå  och På väg att bli utbränd?

Nu – när jag inte är trött, stressad och bara vill hem till skönfåtöljen efter träningen – har jag återupptagit ritualen med bastubad efter träningen. Förr när jag gick på Friskis & Svettis satt vi alltid en stund efter passet. Jag hade glömt hur skönt det är! Och det har tydligen hälsofördelar om man gör det regelbundet:

Läs mer: Kurera | Därför är det bra att basta


Jag har också upptäckt hur skönt det är att duscha iskallt efter bastun. Något jag aldrig provat tidigare.  Det är obehagligt i någon sekund men sedan känns det enbart upp­friskande. Rekommenderas!


Alla inlägg i serien

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Fasta och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.