Fru Olssons fasta: Första veckan

Del 3. Första veckans fastedagar har gått oförskämt bra. Jag har inte varit hungrig i någon större utsträckning. Men så har jag ju tränat min kropp att använda kroppsfett som bränsle, eftersom jag ätit lågkolhydratkost och kört 16:8-fasta ganska länge.

Jag har känt dålig smak i munnen, vilket faktiskt är ett gott tecken. Det betyder fettförbränning och att kroppen är i ketos.

Ketos är när kroppen drivs främst av fett och inte glukos (blodsocker). I levern tillverkas då ketonkropper (ketoner), energimolekyler som fungerar som bränsle både för kroppen och hjärnan.

Ketoner kan bidra till mental skärpa. Och faktiskt: fram på torsdagen kände jag mig piggare än på bra länge. Och tydligt mer alert i hjärnan. Humöret var också bra, jämfört med den nedstämdhet jag känt de föregående veckorna.

På torsdagen var det också träning inbokad på förmiddagen. Istället för att äta frukost bröt jag fastan med en dryck på proteinpulver, kakao, lite kokosgrädde och hett vatten. Tränade en timme: några högintensiva intervaller på löpbandet och lätt styrketräning med kroppen som belastning. Sedan lagade jag rejäl middag när jag kom hem vid två-tiden.

Fredagens fasta gick bra men jag drack för mycket kaffe under dagen. Det skapade lite sug i magen. Jag fick lugna ner den med benbuljong när jag kom hem.

Bröt fastan med ett par ägg och majonnäs på lördag morgon, innan träningen. Njöt ljuvliga italienska köttbullar i basilikadoftande tomatsås med ugnsbakad vit- och brysselkål till middag när jag kom hem.

Efter första veckan känner jag mig lite mindre vattensvullen och slankare. Men jag väntar med att väga mig. 🙂


Läs mer: Faste-experten Jason Fung bjuder på sina Praktiska fastetips (via Kostdoktorn). Till exempel vad man kan och inte kan dricka på faste­dagar, och hur man hanterar eventuell hunger.

Alla inlägg i serien

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Fasta och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.