Nyttiga chips på grönkål

Första gången jag testade att göra grönkålschips blev de kremerade. Och jag höll på att slå ihjäl mig på kuppen (Olssons universum | Jag borde ha stannat i sängen). Men nu har jag fått kläm på hur det ska gå till.

Senast serverade jag dem till knaperstekt makrill. Men de är goda att äta i ensamt majestät, med salt och kanske någon god krydda.

Grönkålschips

Ingredienser

  • Grönkål
  • Kokosfett
  • Salt, kryddor

Gör så här: Ta bort mittstammen på grönkålen. Dela bladen i chipsstora bitar. Har du sköljt bladen i vatten måste du torka dem noga. Grönkålsbladen måste vara helt torra när du tar olja på dem. Annars blir de inte krispiga.

Om kokosfettet inte är flytande så smält det över lite värme.

Lägg olja och blad i en bunke och blanda. Massera in oljan så att det täcker varje blad på bägge sidor. Ta inte för mycket olja. Det ska vara som en tunn hinna, inte drypa av fett.

Lägg ut bladen i ett lager på en plåt med bakplåtspapper. Se till att de inte korvar sig eller ligger på varandra.

Grädda i ugn 150 grader till de är krispiga, cirka 10-15 minuter. Ta gärna ut och vänd chipsen efter halva tiden. En del recept anger varmare ugn. Det går det fortare, men bränns lättare.  Ha noggrann koll för de blir snabbt brända, och då smakar de bittert.

Krydda och salta efter du tagit ut chipsen ur ugnen. 

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Prat om mat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Tack för din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.