Snaps med apelsinsmak till jul

Idag hade Willys äntligen ekologiska apelsiner i utbudet. Och till bra pris. Jag har haft utkik en tid eftersom jag brukar göra julsnaps på apelsinskal till jul. Så jag fick kvista in på bolaget och köpa sprit också. Slog till med två flaskor, för julsnapsen är en bra gå-borts-present att ha på lager. Här kommer receptet i repris:

Olssons julsnaps

Originalreceptet är från Gunnebo slott. Det blir en aningen söt, apelsindoftande och aromatisk julsnaps som jag tycker passar bra till skinka, vörtbröd och det varma på julbordet.

  • 70 centiliter brännvin
  • 1 torkat pomeransskal
  • 2 msk apelsinskal
  • 3-5 enbär (brukar sällan ha några hemma att ha i)
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 nejlikor
  • 1 kanelstång
  • 1 msk socker eller honung

Skär pomeransskal och apelsinskal i centimeterstora bitar. Jag brukar strimla apelsinen med ciseleringsjärn. Det vita på apelsinskalet ska inte vara med.

Lägg alla ingredienser i flaska och låt stå i kylen och dra i åtta dagar. Sila sedan av och häll åter på flaska. 

Nu har jag två burkar som står i kylen och gonar till sig. Köket doftar härligt av apelsin. Jag brukar vanligen inte äta frukt, men nu fick jag ju anledning att synda. Jag slänger inte mat!

Jag såg en granne som redan hängt upp sin adventsstjärna. Förr brukade jag irritera mig på att butikerna startar med julen så okristligt tidigt. Numera tar jag det med ro, och hänger på.

Mamma fick lussebullar, som Willys också börjat sälja. Mina tre tomtar står redan på parad i bokhyllan, jämte en julbock i svart skinn och en liten julgran av metall. Och adventsstaken är laddad.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist och sedan personlig tränare/receptionist på gym. Fast numera försörjer jag mig som arbetsterapeut.
Det här inlägget postades i Prat om mat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.