Inflammation är roten till det onda

Har ägnat en del av helgen att läsa boken Inflammation – roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka (Johansson & Sund­berg).

Författarna är välkända profiler i lågkolhydratkost-kretsar. De menar att orsaken till många av våra vanliga sjuk­domar är kronisk, låg­gradig inflammation, som hjärt-kärlsjukdom, cancer, allergier, tarmproblem, artros, depression, fetma. Vad vi väljer att äta och hur vi lever har därför stor betydelse för hur vi mår.

Inflammation är en del av kroppens försvarssystem. Immunförsvaret utgår från tarmens slemhinna och är beroende av en väl fungerande tarmflora. Så hur tarmen mår speglar ofta hur vi upplever vår allmänna hälsa, enligt författarna. Därför är det så viktigt vad vi stoppar i oss.

Nästan sommarvärme: kunde sitta ute i solen och läsa trots att det är mitten av oktober.

Boken är faktaspäckad, och i takt med den senaste forskningen, enligt författarna. Den tar upp inflammation i relation till hormoner, stress, socker, processade livsmedel och kemikalier. I slutet av boken finns ett litet formulär för att se hur man själv ligger till på skalan. Jag räknade samman 19 inflammationspoäng, mest på grund av min dåliga sömn (16-49: medium-inflammation).

Boken innehåller en hel del matnyttigt. Både för den som bara vill göra någon föränd­ring till det bättre, och för den som vill sätta igång med en ”helrenovering” av sin hälsa.  Till exempel fick jag veta att alkohol helt stänger av den viktiga metylerin­gen: en process som avgiftar och reparerar kroppen, och kan slå på och av gener  till vår fördel. Dags att spola kröken helt, kanske? Däremot är fasta en metod för bättre metylering. Så då fortsätter jag väl med det. 😀

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Lästips, Vikt & hälsa och märktes , , , . Bokmärk permalänken.