Testa om du är insulinresistent

En av mina favoritdoktorer som twittrar om kost, Ted Naiman, presenterade nyligen ett verktyg för att kolla om man är insulinresistent. Eftersom jag har färska labb-värden från provtagning hos Werlabs var jag inte sen att testa mig.

Naiman skriver att TyG index är en enkel metod att screena för insulinresistens. Det behövs två värden: triglycerider (blodfetter) och glukos (blodsocker), som tas genom blodprov på fastande mage.

  • TyG = Triglycerider (mg/dl) x glukos (mg/dl) / 2

På doktorns hemsida finns en TyG-kalkylator, där man kan skriva in sina värden och få svaret direkt. Jag hade fått mina provsvar i mmol/L så jag var först tvungen att räkna om till mg/dl.

Ett värde under 4.49 är normalt. Men från 4.49 och uppåt indikerar insulinresistens. När jag knappat in mina värden fick jag resultatet 3.45. Ett trevligt besked, eftersom insulin­resistens ökar risken för att utveckla sjukdomar som diabetes typ 2, metabolt syndrom, och hjärt- och kärlsjukdom.

Källa:
Burn fat not sugar. (2018). Triglyceride Glucose Index. http://www.burnfatnotsugar.com/TyGIndexCalculator.html

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist och sedan personlig tränare/receptionist på gym. Fast numera försörjer jag mig som arbetsterapeut.
Det här inlägget postades i Vikt & hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.