Mina försök att leva miljövänligt

Jag har testat mitt ekologiska fotavtryck på Världsnaturfondens hemsida. Hur många planeter skulle krävas om alla levde som du? Enligt Klimatkalkylatorn skulle det behövas 2,9 jordklot.

Det känns rätt deprimerande. Jag som ändå försöker leva så klimatsmart och miljövänligt jag kan. Det här är vad jag gör:

Miljövänliga åtgärder

Resor: jag har ingen bil och avstår från flygresor. Jag reser istället kollektivt med buss och tåg, promenerar och cyklar. Min cykel fick jag i studentpresent 1979.

Shopping: jag handlar second-hand så mycket det går. Främst kläder, hushållsprylar och presenter. Eftersom jag handlar i välgörenhetsaffärer går hela pengen till bistånd till behövande.

Elektronik: jag har ingen tv, och försöker att få min mobiltelefon och dator att leva så länge som möjligt. De börjar att närma sig tioårsstrecket.

Återvinner så långt det är möjligt. Sopsorterar allt och skänker saker till loppis. Förut gjorde jag egen kompost av matrester, men det kom av sig i samband med stam­renoveringen när jag flyttade ut i fem månader. Nu känns det inte så angeläget längre, eftersom kommunen börjat att kompostera allt matavfall.

Boende: jag bor litet, i flerfamiljshus. Bostaden är nyligen stamrenoverad med energi­snåla vitvaror, självsläckande lampor i gemensamma utrymmen, värme­återvinning, och snål­spolande toa och dusch­munstycke. Naturligtvis köper jag grön el.

Mat: jag handlar ofta varor med kort datum, som säljs till nedsatt pris. Jag försöker att inte slänga mat. Använder till exempel ben och räkskal till att koka buljong. Jag använder mycket rotfrukter, vitkål, och lök, som är miljövänligare än grönsaker som måste odlas i växthus. Köper mycket sällan färdigmat, godis, bakverk och snacks.

Dryck: jag köper aldrig läsk, och har slutat med kolsyrat vatten. Kranvatten är billigt och duger gott (genomsnittspris för en liter är cirka 2,5 öre).  Nu när det varit så varmt har jag gjort iste. Då har jag fått användning av det som blivit över av citronerna efter att jag raspat skalen och pressat ur saften.

Övrigt: jag stoppar strumpor, och lagar eller ”bygger om” kläder. Gamla t-tröjor har jag klippt till remsor som jag tänker virka av. Jag köper sällan snittblommor och krukväxter, utan tar skott och driver upp själv. Tar/köper aldrig plastpåse i butiken utan har med mig hemsydd tant-kasse i tyg (Olssons universum: Plastkasse eller tyg? Knepigare än du tror). De små prasselpåsarna från grönsaksavdelningen är svåra att undvika. De blir skräppåsar i badrumshinken, eller att plocka pantburkar i.

Mina miljösynder

Mat: Jag äter mycket animalier. Med lågkolhydratkosten blir det mycket smör, ost, fisk, kött (mörklila avsnitt i stapeln ovan). Jag försöker att bara köpa eko-kött. Och jag äter mycket ägg (eko), som är ett klimatsmart sätt att få i sig näringsämnen och protein, enligt Kött­guiden (WWF, 2017).

Tidigare åt jag mycket mer vegetariskt och bönor. Det resulterade i järn- och B12-brist. Det går att kombinera lågkolhydratkost med bönor. Bönor innehåller mycket resistent stärkelse som gör att blodsockret håller sig på en låg nivå, och bidrar till en god tarmflora. Det tål att överväga för framtiden.

Läs mer: Birgitta Höglunds mat – Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

Jag äter inte särskilt mycket frukt, väljer hellre svenska ekologiska bär. Pallar svenska äpplen om jag kan. Men jag köper avokado och mango, då och då. Då väljer jag fryst. Italienska ekologiska citroner är det jag handlar mest frekvent. Lång transport, jag vet.

Resor: Eftersom jag ständigt får jobb på annan ort tvingas jag att pendla. Därför blir stapeln för resor (blått avsnitt i stapeln ovan) ganska stor. Det är svårt att göra något åt. Min nästa arbetsplats ligger cirka tre mil bort, så det är ingen förändring i sikte. Under sommaren kommer jag i alla fall kunna ta cykeln till jobbet.

Shopping: Allmänt försöker jag att bara handla saker jag behöver, och avstå från lyxkonsumtion. Men en och annan ”vill ha-sak” blir det nog. Jag har till exempel alldeles för många par skor (Olssons universum: Hur många par skor är lagom?). Och alldeles för många ”burkar i badrummet” som ex-mannen uttryckte det. Då hade jag 34. Nu är det lite färre. Att decimera här kan ju bli ett tänkbart projekt.

Sparande: något det inte frågas efter i de testverktyg jag använt är hur man placerar sina pengar. Men jag tänker att det spelar roll vilka fonder och företag man gynnar med sitt sparande. Jag har främst valt miljö-etiska fonder i premie­pensions­sparandet.

I mitt övriga sparande finns en del fonder med håll­bar­hetsprofil, men överlag har jag inte tagit håll­bar­hets­­hänsyn i valet av sparform. Jag har haft klimatfonder tidigare, men de har gett för dålig avkastning. Ja, snåljåpen tänker mest på sig själv…


Referenser

Fair Finance guide. (2018, januari). Så schysst var din bank 2017.
Hallå Konsument. (2017, augusti). Miljömedvetna matval
Pensionsmyndigheten. (2018, mars). Vad är en fond? Hämtad 2018-06-15 från https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/valj-och-byt-fonder/vad-ar-en-fond
Världsnaturfonden, WWF. (2017, febr). Köttguiden – WWFs konsumentguide för kloka matval. Hämtad 2018-06-14 från http://www.wwf.se/wwfs-arbete/mat-och-jordbruk/kottguiden/1595300-wwfs-kottguide

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist och sedan personlig tränare/receptionist på gym. Fast numera försörjer jag mig som arbetsterapeut.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Miljö, Prat om mat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Mina försök att leva miljövänligt

 1. Ping: På väg mot apokalypsen | Olssons universum

 2. Du klarar dig fint! En fråga och ett tips: Vad använder du för påse till köksavfall/skräpet där? Och kokosolja är mumma för ansiktet (och för övriga kroppen före sol då den har solskyddsfaktor 15 och efter om man bränt sig).
  Mvh hälsn fr sö Dalsland 🙂

  Gilla

 3. Marianne skriver:

  Intressant, trots att du lever mer miljövänligt än de flesta skulle jag tro, så går det åt 2,9 jordklot. Det där med resandet kan vara lite svårt att komma ner i mer miljövänlig nivå, man måste ju ta sig till jobbet eller som jag behöver ta mig iväg ett par gånger i veckan per buss. Vet inte hur man som enskild individ kan påverka det, mer än att ta sig fram på cykel. Här på landet är det förenat med stor fara att cykla, folk kör som dårar på de smala vägarna.
  En gör så gott en kan, Efterlyser mer miljövänligare fordon,då kanske man skulle bli av med ett jordklot iallafall.

  Liked by 1 person

 4. Mrs Olsson skriver:

  Vi får brun papperspåse av kommunen till matavfall. https://www.uddevallaenergi.se/privat/sophamtning.html#Papperspase

  Kokosolja har jag alltid hemma. Fast mest för att äta. Bra tips!

  Gilla

 5. Mrs Olsson skriver:

  Ja, det känns som att det skulle krävas självhushåll och att bo i tält, för att komma ned i nivå. 🙂
  Men det finns nog mycket på samhällsnivå som skulle kunna göras, tänker jag.

  Gilla

 6. Intressant att läsa om ditt sparande, mycket kloka val. Tack för länk till min blogg också 🙂
  Har du funderat på att laga maten energisnålt i Wonderbag?
  Läs mer om den icke-elektriska långkokningsbagen från Sydafrika här, jag samarbetar med dem kring recept och sprider kunskap om den när jag är ute och signerar mina kokböcker.

  Liked by 1 person

 7. Mrs Olsson skriver:

  Idén med energisnål matlagning känns jättebra. Men är den inte skrymmande?

  Gilla

 8. Jag brukar ha den som soffkudde att lägga upp benen på, så den kommer till bra användning även när man inte lagar mat i den 😘

  Liked by 1 person

Kommentarsfältet är stängt.