På väg mot apokalypsen

Apokalyps: betyder egentligen uppenbarelse, men har med tiden ändrat betydelse och  kopplats samman med sammanbrott, tillintetgörelse och mänsklighetens utradering eller världens slut.

Jag har alltid tänkt att jag ska få uppleva jordens undergång. I dagar av larm om klimathot, krig och orolig­heter undrar jag om inte ruinens brant börjar uppenbara sig där vid horisonten?

Läser en domedagsprofetia i torsdagens tidning. Antarktis isar smälter med en sådan fart att havsnivån kommer att höjas med en halvmeter till 2070. Och medeltemperaturen kommer att stiga med 3,5 grader. Båda saker innebär en katastrof för livet på jorden.

Om världens länder gemensamt lägger manken till kan vi kanske vända utvecklingen, spekulerar forskarna, enligt tidningsartikeln.

Sverige, EU och andra länder har enats om att begränsa uppvärm­ningen till 2 grader för att försöka förhindra en allvarlig klimat­förändring. Men det råder stor tveksamhet om det räcker (Stockholm Environment Institute, SEI, u å).

Samtidigt konstaterar jag att miljöfrågan  inte förefaller så het. Det är valår och miljö­partiet lockar få. De ligger farligt nära fyraprocentsspärren, enligt Statistiska central­byråns maj-mätning. Blir de alls kvar i riksdagen efter valet?

Så påverkar vi planeten 

Jag har berömt mig med att försöka leva miljövänligt och klimatsmart. Men trots mina ansträngningar är resultatet pinsamt klent.

Enligt Världsnaturfondens (WWF) Klimatkalkylator lever jag som om det fanns 2,9 jordklot. Det är för all del en aning bättre än genomsnittet: om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter (WWF, 2018).

Kalkylatorn på Min klimatpåverkan har fler specifika frågor om livsstil.  Enligt den bidrar jag med drygt 6 ton koldioxid­-ekvivalenter (utsläpp av alla växthusgaser totalt, så kallat klimatfotavtryck).  Genomsnittet för svensken ligger på drygt 8 ton. Medan det globala långsiktiga målet ligger på blygsamma 2 ton per person och år (SEI, u å).

Den medel-Svenssonska livsstilen är inte är hållbar i längden. Men vilka uppoffringar är vi villiga att göra för att rädda planeten?

• Olssons universum: Mina försök att leva miljövänligt

Referenser

Metro. (14 juni, 2018). Forskare larmar om Antarktis: Kommer skapa kaos i hela världen.
Stockholm Environment Institute. (u.å). Klimatfotavtryck och ekologiska fotavtryck – ett mått på vår resursförbrukning. Hämtad 2018-06-14 från http://www.minklimatpaverkan.se/static/downloads/MinKlimatpaverkan-KlimatfotavtryckOchEkologiskaFotavtryck.pdf
Världsnaturfonden, WWF. (2018, mars). Ekologiska fotavtryck… och hur många planeter skulle krävas om alla levde som du?

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist och sedan personlig tränare/receptionist på gym. Fast numera försörjer jag mig som arbetsterapeut.
Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till På väg mot apokalypsen

 1. NinnaO skriver:

  Skrämmande och intressant.
  Skrämmande att vi människor är så slösaktiga och ovarsamma med vår jord och dess tillgångar. Som om vi har hur mycket som helst och att det är tillåtet att förstöra hej vilt.
  Intressant att man kan göra såna tester.

  Gillad av 1 person

 2. Mrs Olsson skriver:

  Ja, testet är en tankeväckare, tycker jag. Ha en fin helg!

  Gilla

 3. NinnaO skriver:

  Precis!
  Tack detsamma!

  Gilla

 4. bergalott skriver:

  https://www.radarbox24.com/@59.33330,18.05000,z2
  Kunde inte låta bli att gå in på radarbox och påminna mig om att jag inte är ensam att förorena och vara en medelsvensson som behöver vidta åtgärder för att rädda världen. 😉

  Men det är rätt att vi alla ska tänka efter och göra vad vi kan, men vi kan inte stångas mot 10 miljarder människor på denna planet. Vi kan inte göra mycket åt korruption, makt och krig som gör den lilla människan ohörbar, genom att frånta dem upplysning och kunskap.
  Redan på 80-talet fick jag information om att isarna håller på att smälta i för snabb takt och att vi kommer att bli drabbade av översvämningar och överhettning. Jordens blodomlopp av de stora strömmarna i haven är för mig det största beviset att det redan gått för långt. De sjunker inte tillräckligt djupt för att nå den kyla som behövs för att hålla balansen i systemet på sitt återtåg mot de varmare haven. Det är vår egen livsuppehållande Golfström bevis på.

  Jag är ledsen men jag betvivlar inte för ett ögonblick att det går åt fanders med vår jord. Maskar och små i jorden levande varelser överlever, har jag hört. De har snabbare anpassningsförmåga än vad människan har.
  Bra inlägg du gjort för det är verkligen en het fråga. 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Mrs Olsson skriver:

  Det är lite trist att konstatera att det är vi som är problemet. Om vi försvann skulle jorden klara sig utmärkt.

  Gillad av 1 person

 6. /B.J. skriver:

  Skulle nog inte jaga upp mig allt för mycket av en alarmistisk artikel i ”tabloiden” Metro. Naturligtvis påverkar vi människor klimatet, men inte i den grad som Al Gore och Metro tycks tro. För övrigt har just Antarktis haft en istillväxt de senaste åren!

  Finns mycket mer relevant info i ämnet än i Metro 😉
  Se gärna bland annat:
  http://www.klimatupplysningen.se/2013/10/27/rekordisen-i-antarktis/
  och:
  http://illvet.se/naturen/klimatforandringar/isen-pa-gronland-har-vuxit-for-forsta-gangen-sedan-ar-2000

  Gilla

 7. Mrs Olsson skriver:

  Artikeln bygger på en färsk forskarrapport i den vetenskapliga tidskriften Nature. Jag följer ämnet med intresse i olika medier.
  https://www.nature.com/articles/s41586-018-0212-1

  Gilla

 8. Skrämmande och värt att tänka på.
  Men 2070 skulle jag vara 108 år… vet inte hur mycket jag känner och uppfattar då, men kanske vi lever allt längre också, till 120… så 😀

  Gilla

 9. Ping: Mina försök att leva miljövänligt | Olssons universum

Kommentarsfältet är stängt.