Bönor boostar magbakterier

Söndagsmorgonen inleddes med intag av 50 miljarder mjölksyrebakterier på fastande mage, och kok av blötlagda kikärter. Jo, mitt intresse för en frisk tarmflora rullar på. Allra helst sedan mitt tarmsystem packade ihop helt före jul.

Olssons universum | Vikten av en rik tarmflora (3 juni, 2016)

Jag hade testat naturmedlet ashwagandha (mot stress och dålig sömn) ett tag. Det gick bra till att börja med, men sedan blev tarmen irriterad, och behöll ingenting. En biverkning som kan uppstå, visade det sig när jag läste det finstilta. Så jag fick sluta med pulvret.

Tyvärr har tarmen tagit tid på sig att återfå sin vigör. En opålitligt tarm har gjort det osäkert att äta på andra ställen än hemma, ifall det blir ett generalhaveri. Tur att jag brukar fasta hela arbetsdagen. 😀

För att gulla med tarmbakterierna har jag försökt att äta sånt som de gillar. För att få tips och inspiration gick jag med i Facebook-gruppen Låt bönor förändra ditt liv! som administreras av författarna till boken med samma namn och andra bönfrälsta som äter lågkolhydratkost.

Där hittade jag recept på bönfrallor, bakade på kikärtor.

Bönor innehåller mycket resistent stärkelse, som är mumma för magens invånare.

Resistent stärkelse har många fördelar. Den bidrar till hälsosam tarmflora. Den ger mättnad och kan också påverka insulinresistens, högt blodtryck och skadliga blodfetter på ett positivt sätt.

Som LCHF-are försöker jag att avstå från bröd bakat på vanligt mjöl. Det höjer blodsockret för mycket och innehåller gluten, något som jag försöker undvika.

Det finns recept på LCHF-bröd, men inget av de jag har testat faller mig i smaken. De är oftast baserade på ett degspad på ägg. Det ger en konsistens på det färdiga brödet som är lite gummiaktig. Inte alls som en frasig baguette…

Nu har jag testat bönfrallorna i original – degspad på tre ägg och gjort ett par egna varianter med bara ett ägg , mindre fiberhusk (som jag inte är särskilt förtjust i) och tillsats av havrekli, som också är en bra fiber för magen. Det börjar att arta sig, tycker jag.

Bönfrallor

  • Portioner: 12
  • Svårighetsgrad: enkelt
  • Skriv ut

  • 230 gram kikärtor (en tetra utan spad)
  • 1 stort ägg
  • 1 chiaägg (1 msk chiafrön och 3 msk vatten som fått stå och svälla en stund)
  • 1 msk olja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 msk havrekli
  • 2 tsk linfrö (kan uteslutas)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • + ev 1-2 msk vatten om smeten blir stabbig

Mixa i matberedare. Forma 12 bollar. Lägg på bakplåtspapper och platta till lite. Pensla med lite olja och strö på frö efter behag. Jag använde sesamfrö.

200 graders ugn i 25–35 minuter. Låt svalna på galler.

Per fralla: 57 kcal, 4,2 gram kolhydrater,  3 gram fett, 2,7 gram protein, 2,6 gram fiber.

Läs mer:
Lesscarbs. (2018, 29 jan). Chiaägg – Ersätta ägg i recept, snabbt och lätt! http://lesscarbs.se/tips-och-rad/chiaagg-ersatta-agg-i-recept/
Litsfeldt, L. & Olsson, P. (2017). Låt bönor förändra ditt liv. [Stockholm]: Bladh by Bladh. http://libris.kb.se/bib/20012993
Food Pharmacy. (2017, 5 april). Ät det här varje dag och minska risken för en rad kroniska sjukdomar. https://foodpharmacy.se/2017/04/at-det-har-varje-dag-och-minska-risken-for-en-rad-kroniska-sjukdomar/
Food Parmacy. (2015, 7 dec.) Fyra magiska fibrer (Stig Bengmark). http://foodpharmacy.se/2015/12/fyra-magiska-fibrer/
Food Pharmacy. (2014, 8 dec). Alla gör klokt i att utesluta gluten (Stig Bengmark). https://foodpharmacy.se/2014/12/allagorkloktiattuteslutagluten/

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Prat om mat, Vikt & hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.