Outtröttlig jakt på bättre sömn

När jag blev sjuk av stress var det två symtom som utmärkte sig: huvudvärk och strul med sömnen. Nu när jag kommit tillrätta med stressen har huvudvärken för länge sedan gett med sig. Men sömnsvårigheterna består.

Under min tid av tillfrisknande har jag lagt till nya vanor som gjort hjärnan piggare, och förhoppningsvis i behov av mindre sömn. Till exempel att dra ned på insulinhöjande mat (lchf), periodisk fasta (ökad fettförbränning), regelbunden motion och avstå från alkohol.

Så nu sover jag mindre än någonsin, känns det som. >:D

När jag var stressad hade jag svårt att somna på grund av alla tankar som for omkring: planera för att hinna, lösa problem, och oro för att inte räcka till eller ha glömt något i all jäkt. När jag väl somnat vaknade jag sedan tidigt på natten, och så var hjärnan igång igen.

Nuförtiden somnar jag oftast utan större problem. Kanske för att det är vinter och mörkt på kvällen, och att jag tar en melatonin-tablett (sömnhormon). Men jag vaknar redan efter 3,5-4 timmar (ibland redan efter 90 minuter) och sedan slumrar jag bara, i bästa fall.

Trots det är jag är oftast inte trött i huvudet på dagarna, och har inte haft några problem att sköta jobbet. Men nu när jag börjat styrketräna igen, känner jag tydligt att kroppen vill ha mer vila, annars orkar jag inte ta i.

Hälsokost-affärens preparat har jag testat (ingen effekt), och sömntablett från doktorn är inget jag vill bli beroende av.

💡 Så nu ska jag istället testa sömn-tejp. Fortsättning följer…

♥ Test av sömn-tejp: Martina Johansson: Muntejpen – hur har det gått?

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Vikt & hälsa och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Outtröttlig jakt på bättre sömn

 1. livsglimtar skriver:

  Den där tejpen läste jag om och fick ångest, jag som oftast sover med öppen mun, för att jag ofta känner mig täppt i näsan. Jösses ångesttape. Men jag vill absolut höra hur det gick …

  Gillad av 1 person

  • Mrs Olsson skriver:

   Jag trodde att jag sover mycket med öppen mun. Men jag tror inte det, efter tre nätter med tejp. Helt odramatiskt, faktiskt.

   Gilla

   • livsglimtar skriver:

    Kul att du har kommenterat för jag berättade just för min man och sa: nog borde hon kunna ta bred kirurgtejp, billigare om inte annat. Men om du sover med stängd mun kanske du inte behöver tejpen? Nä men testa på du så får vi höra hur resultatet blir. Jag har ju gått igenom samma som dig men jag valde sömntabletter och tar det varje natt. Det blev för mycket efter utmattningsdepressionen, njursvikt och njurtransplantation. Sömnen var väck efter att jag gick in i den berömda vöggen och jag orkade inte hålla på och vara vaken efter några timmars sömn. Även mina läkare tycker det är lika bra jag tar tablett och sover. Kram påre!

    Gillad av 1 person

    • Mrs Olsson skriver:

     Man ska inte underskatta placeboeffekten. 😀
     Men du har nog rätt om kirurgtejpen. Som den snåljåp jag är har jag i alla fall delat varje tejpbit i två, det räcker för jag tejpar lodrätt över munnen.

     Gilla

     • livsglimtar skriver:

      Nu skrattar jag så gott åt snåljåpen i dig, tror du inte att det finns en liten sån i de flesta? Jag är nog mer känd som generös, men jag vet verkligen hur det är att inte ha råd. Att vara snål för att man inte har det fett respekterar jag å de grövsta, men snåljåpar som är snåla mot andra och/eller sig själv fast de har råd har jag svårt för. Min mamma var alltid snål mot sig själv helt i onödan och jag gillade aldrig den stilen. Nu känner jag mig glad åt att ha sparat pengar till dig genom tanken på kirurgtejpen hahaha!

      Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.