Sömn och stresshormonet kortisol

Vid stress utsöndras stresshormoner: adrenalin, noradrenalin, kortisol, med flera. De gör kroppen redo: för att fly eller fäkta.

Stressreaktionens syfte är att anpassa kroppen till den aktuella situationen, så att alla kroppens system är i jämvikt (homeostas). För att kunna kämpa eller fly krävs energi. Därför frigörs socker och fetter till blodet, och aktiviteten i hjärta, kärl och lungor ökar.

Så länge stresspåslaget pågår hämmas de uppbyggande processerna i kroppen. Stress är inte farlig, så länge den är kortvarig. Men när ”faran” är över måste den klinga av, så att kroppen får tid för återhämtning och reparation.

Långvarig ihållande stress sliter på systemet, och leder till hälsoproblem. Till exempel högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke, diabetes, infektioner och problem med minne och koncen­tration.

Kortisolets roll i kroppen

Hormonet kortisol har många viktiga funktioner i kroppen. Till exempel reglerar det kroppens omsättningen av socker, fett och protein. Kortisol hämmar också inflamma­tioner.

Kortisol styr också vakenhet, och hämmar sömnhormonet melatonin.

Normalt varierar nivån av kortisol i blodet över dygnet. Kortisolpåslaget på morgonen gör att man vaknar. Sedan ökar nivån ytterligare och toppar inom 30–45 minuter. Därefter faller nivån under dagen, men börjar sedan öka igen under eftermiddagen. Till natten faller nivån: sömnhormonet melatonin ökar i stället och gör kroppen redo att sova. Mitt i natten är kortisolet som lägst.

Oregelbundna jobb- och sovtider,  sjukdom eller stress kan ge ett kroniskt förhöjt kortisol som rubbar den naturliga dygnsrytmen, och ger problem med sömnen. Det kan bli svårt att somna, eller gör att man vaknar på natten och inte kan somna om.

Efter 55 års ålder sjunker produktionen av melatonin, medan produktionen av kortisol ökar. Det påverkar både sömnen och möjligheten att gå ned i vikt.

Högt kortisol kan visa sig så här:

  • Sömnsvårigheter: svårt att somna eller somna om, för tidigt uppvaknande
  • Låg insulinkänslighet, högt blodsocker
  • Kronisk trötthet
  • Täta infektioner
  • Irritabilitet, aggressivitet
  • Envis övervikt
  • Kroppen samlar vätska

Tips för att sänka sitt kortisol

  • Reducera stress
  • Motion (men inga enformiga långpass)
  • Mindfulness
  • Undvika alkohol
  • Magnesium vid sänggåendet (muskelavslappnande)
  • Lite insulinhöjande kolhydrater vid uppvaknandet minskar kortisol. Kan vara ett sätt att somna om för den som vaknar för tidigt.

Melatonin kan också vara en hjälp att somna. Det fungerar inte som sömnmedicin, men kan ge en signal till hjärnan att det är dags att sova. Jag har själv testat melatonintablett vid sänggåendet och tycker att det fungerar bra för att somna.

Däremot har jag inte hittat något som råder bot på att jag vaknar mitt i natten och har svårt att somna om. Jag har testat olika huskurer, kosttillskott och naturmedel, men inte upplevt att det har bättre verkan än att sätta på radions P1 på låg ljudnivå, som distraktion för tankar som far runt i skallen. 🙂


Referenser
1177.se. (). Hormonsystemet. Hämtad 2017-09-26 från https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Kroppen/Hormonella-systemet/Hormonsystemet/
Johansson, M. (2014). Hormonbibeln: hormonoptimering för den moderna människan. Sundbyberg: Pagina. http://libris.kb.se/bib/16467034

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sömn och stresshormonet kortisol

  1. Marianne skriver:

    Problemet är att jag somnar lite var som helst nuförtiden, på bussen i soffan och i sängen när jag läser eller lyssnar på radio. Sovandet varar ungefär 5 till 10 minuter då jag vaknar med ett ryck, fortfarande trött och vill fortsätta sova. Släcker lampan, lägger ifrån mig boken eller stänger radion. Lägger ner huvudet på kudden och ser fram emot att få somna om! Blir klarvaken,sen kan det dröja timmar innan sömnen infinner sig

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.