Dopamin och vanans makt

I Handbok i närvaro hittar jag en mening som fastnar:

”Skillnaden mellan hur du har det
och hur du vill ha det
är vad du gör.”

Det låter så självklart, men kan vara stört omöjligt. Ovanor är svåra att lägga bort. Jag vet precis hur jag borde göra för att må bäst, bli slank och vältränad. Ändå gör jag saker som går stick i stäv med detta.

Så skapas vanor

En vana är ett sorts minne. Något vi lärt in genom upprepning, och som ”sitter i kroppen”. Vanan består av olika moment, där den ena handlingen leder till nästa i en bestämd ordning.

Vanebeteenden utlöses av en trigger: en utlösande faktor som sätter igång processen. Ljudet av väckarklockan kan till exempel starta din morgonrutin. Men det kan också vara något mer subtilt, som en känsla eller förnimmelse.

Belöningssystem

Belöningssystemet. Bild lånad från Hjärnguiden.

För att ett beteende ska bli en vana krävs att det följs av en belöning. Det vill säga, att hjärnans be­lönings­­system aktiveras och skapar känslor som vi upplever som positiva eller lustfyllda.

I hjärnan sker detta via signal­substanser, främst dopamin.

Belöning kan vara vitt skilda ting. Inte bara sötsaker, sex och berusnings­medel. Allmänt triv­samma sysselsättningar kan också fungera: som motion, musik, läsa en bok eller uppnå ett mål man strävat mot. Eller att ägna sig åt sociala medier. Faktum är att forskare har konstaterat att dopamin ökar i belöningssystemet när vi berättar om oss själva för andra.

Dopaminet påverkar nervcellerna i hjärnan så att de lättare kan lagra minnen. Dopamin skapar ett samband mellan den utlösande faktorn och belöningen:

Om något visst ofta följs av en belöning, kommer det att tjäna som trigger. Triggern utlöser en dusch av dopamin. Snart lär sig hjärnan att när just detta händer följs det av en belöning ­– det skapas en förväntning.

Dopamin påverkar inte själva upplevelsen av lust, utan istället viljan till njutning. Dopaminpåslaget gör att vi söker oss mot det vi lärt oss ger en känsla av belöning. Belöningen förstärker beteendet, och får det att upprepas.

Om många läsare ”gillar” mina inlägg känns det bra, och jag blir stimulerad att skriva fler.

När minnet har fastnat behövs ingen dopamin-dusch, utan dopaminet nedregleras. Det har skapats en vana.

Nya vanor behöver en belöning för att fastna

Rutinmässigt beteende är bekvämt för hjärnan, eftersom det sker nästan automatiskt. Vanor kan styra vilka val vi gör, utan att vi reflekterar eller är medvetna om det i situationen. Därför är vanor på både gott och ont. Vissa val gynnar oss, medan andra kan ge negativa konsekvenser på lång sikt.

Hjärnan skiljer inte på beteenden som gynnar individen eller inte, eftersom den inte förstår att det som känns behagligt kan vara dåligt. Att unna sig sötsaker, alkohol, tobak eller snacks ger en kick i hjärnan. Så länge det triggar belöningssystemet är det värt att minnas.

Även om vi inser att en vana är dålig för oss, är det inte alltid så lätt att ändra beteende. För att kunna byta ut en dålig vana med en bättre krävs att ersättningen aktiverar belönings­systemet.

Vanans makt är stor: om det nya beteendet inte skapar välbehag är det dömt att misslyckas. Varje brutet nyårslöfte är bevis på detta.

Så det är därför det inte går lika bra med selleri, tänker jag.


Referenser

Hjärnguiden. (2009). Belöningssystemet.
Renander, B. (2016). Handbok i närvaro. Stockholm: Kreativitetsutveckling.
Wasling, P. (2013). Minnet: fram och tillbaka. (1. uppl.) Stockholm: Volante.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Lästips, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dopamin och vanans makt

 1. Kloka ord som vanligt. Dopamin = vill ha mer.

  Gillad av 1 person

 2. Fattigbonddräng skriver:

  Men vem behöver selleri? När det finns ostbågar!!

  Gillad av 1 person

 3. Jag igen! Hej och glad onsdag önskar jag dig. Nu undrar jag HUR du fasta när du fastar?
  Tacksam för råd och tips.

  Gilla

Kommentarer är stängda.