Bättre sömn efter en tur till Bengtsfors?

Jag har ett projekt på gång som handlar om att ställa min dygnsrytm till­rätta. Jag brukar vakna vid femtiden, även om jag lagt mig sent. Men jag har enorma svårigheter att somna på kvällen, oavsett när jag går och lägger mig. Och sömnen är av varierande kvalitet.

Jag har testat olika knep och huskurer. Kallt vatten för att sänka ämnesomsättningen. Avstå skärmljus från dator minst två timmar innan sänggående. Olika naturmedel från hälso­kosten. Radio på låg volym för att avleda tankar. Men det har inte blivit bättre.

Mörkläggningsgardiner har jag sedan tidigare, och jag har sovit med öronproppar i säkert 20 år.

Eftersom jag jobbat med oregelbundna tider, och varit ledig en hel del så varierar tiderna när jag går upp/går och lägger mig. Det är ju naturligtvis förödande för dygnsrytmen. Och jag har ägnat mig mycket åt periodisk fasta, som gör hjärnan ännu mera vaken. Förutom att oregelbundna matvanor också ställer till det i kroppen.

Så nu testar jag Skalmans modell: mat och sömn på bestämda tider.

När jag vaknade halv sex i morse regnade det. Mörkt utanför fönstret. Då var jag väldigt sugen på att krypa tillbaka under täcket igen, efter en snabb sväng på toaletten.

Men jag höjde mig över lättja och bekvämlighet. Värmde en stor portion köttgryta: protein på morgonen ska tydligen vara bra för sömnen och för kvinnor med överdos av fett runt midjan och kortisol i kroppen. Jag blev i alla fall tvärmätt.

Så vad göra, så tidigt på morgonen?

När jag jobbade i Dalsland tog jag buss 730 mot Bengtsfors, men steg av i Färgelanda. Ofta tänkte jag att jag skulle åka hela sträckan någon gång. Så idag blev det av. När jag ändå var uppe i ottan, och inte hade något särskilt för mig. Och mitt nyinköpta busskort gäller för större delen av Västra Götaland.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det var väl inte så mycket att titta på, så här års. En flock rådjur, gulnande fält och grön skog. Men det blev gott om tid för kontemplation.

Hade funderingar på att stanna i Bengtsfors och kanske fika. Men där var fuktigt, grått och dragigt, och ganska avslaget. Ledighets­kommit­tén satt och kurade med var sin öl i Västtrafiks vindskydd. Det kändes lite deppigt.

Istället tog jag vändande tur tillbaka. Hoppade av i Färgelanda och bjöd in mig på kaffe på min tidigare arbetsplats (det blev lagom till deras lunch). Det blev en trivsam stund i köket med gamla bekanta.

Åt rejält med mat när jag kom hem. Nu är tanken att inte äta något inom fyra timmar före sänggående. Och jag har laddat med böcker att somna till: tre om minnet, en om rehabiliterings­metodik, och så två om kost (se ovan). Klockan ställd på 5.15, för imorgon ska jag jobba.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Natur & väder, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Bättre sömn efter en tur till Bengtsfors?

 1. Var jobbade du här i Färgelanda?

  Gilla

 2. Fattigbonddräng skriver:

  Vakna kl fem… Så du har sovmorgon varje dag du 😉
  Själv vill jag vara på jobbet absolut senast kl 05.00
  Sov gott!!

  Gilla

 3. Pingback: Så gick det med sömnen | Olssons universum

Kommentarer är stängda.