Lever är nyttigare än frukt

I ett kostforum som jag hänger i blev det diskussion kring frukt och bär. I lågkolhydratkretsar anses frukt inte vara så nyttigt. Visst innehåller frukt en del vitaminer men även socker i onödiga mängder. Därför rekommenderas i stället bär i måttliga mängder, när man vill unna sig något gott.

Men den som vill äta näringstät mat med mycket vitaminer och mineraler ska hellre äta lever, fick jag lära mig. Kanske inte det man önskar sig till efterrätt…

Läs mer: Diet Doctor | Frukt och näring

Konsten att äta lever

För min del har lever alltid varit den äckligaste maten. Minns första gången jag smakade hemma i köket hos mor.  Torr konsistens, stark konstig smak. Sprang genast till vasken och spottade ut.

Och när vi fick leverstuvning i småskolan vägrade jag äta. Med följden att jag inte fick lämna bordet. På det glada 1960-talet skulle alla ungar äta upp. Vaktmästaren, kallad  Dubbel-Arvid, över­vakade noga att ingen mat slängdes. Så jag satt kvar med min tallrik till matrasten var slut, och kom försent till nästa lektion. Men åt upp det gjorde jag inte.

Senare i livet hamnade jag som köksbiträde i en personalmatsal tillsammans med Kocken. Han lagade god mat, och hans leverbiffar var läckra. Han använde hälften lever och hälften färs, vill jag minnas. Det mattade ned den starka leversmaken. Och så gräddsås och lingon­­sylt till det.

Olssons hemlagade leverbiffar

På kostforumet fick jag just tipset att laga leverbiffar, och kom att tänka på Kockens goda som fallit glömska efter alla dessa år. Skulle ändå cykla till stan i dag, för att bunkra inför nästa veckas kostexperiment (mer om det senare), så jag skrev upp lever på listan.

I Willys köttdisk fann jag nötlever med kort datum, till halva priset. I stället för färs nappade jag på en ekologisk nötstek på dryga kilot, som också var nedsatt med 50 procent på grund av kort datum.

Försökte googla recept, men de flesta innehöll potatis och ingen färs, så jag improviserade. Hackade rödlök, några soltorkade tomater och färsk oregano. Mixade kött och lever. Salt, peppar och några ägg för att binda ihop. Lite kokosmjölk och en klick ankfett fick också gå i smeten, eftersom jag glömde att köpa vispgrädde.

Det blev drygt en ugnsplåt med biffar. Det som inte fick plats stekte jag i pannan och åt till lunch med sallad på rucola, böngroddar och senapsvinägrett med dill. Det blev smarrigt!

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Prat om mat och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lever är nyttigare än frukt

 1. bergalott skriver:

  Nu blev jag ju hungrig!
  Kom ihåg hur en grannfru gjorde med gädda. Hennes gubbe var fiskefantast och slängde aldrig tillbaka en enda fisk i sjön. Hon avskydde att både äta och tillaga gädda, men så tog hon och blandade i köttfärs (gris) och fick till det riktigt bra.
  Det är inget nytt i dag men då på 70-talet fanns inget att googla sig fram på. Då var det kokböckerna som gällde och jag hade förstås ingen med så kluriga recept.
  De va då de 🙂

  Gillad av 1 person

  • Mrs Olsson skriver:

   Köttfärs och gädda, varför inte? Låter som en spännande kombo! Tror faktiskt att jag aldrig har smakat gädda, när jag tänker efter.

   Gilla

 2. rabarberpolisen skriver:

  Hade en liknande skräckupplevelse med blodpudding i skolmatsalen…men åt upp det gjorde jag inte!!! 😀

  Gillad av 1 person

 3. Laila skriver:

  Jag vattnar ur levern – fast det inte ska behövas med ungnötslever. Sambon hade med ett riktigt smarrigt recept på levergryta med bacon och äpple bla. Den äter jag med förtjusning. Leverbiffar och leverstuvning klarar jag inte 😝 Däremot gjorde mamma lever ”biff”. Hon skar den urvattnade levern i tunna skivor och stekte, serverades med potatismos och massa lingonsylt – det var helt okej ☺

  Gilla

 4. Beundrar alla som orkar hålla koll på socker och fett och dittan och dattan av nyttigheter och onyttigheter. Jag har själv för länge sedan gett upp 🙂 Tänker att jag har levt 55 år och om jag dör i morgon så ok, men jag kanske också får leva 10-30 år till och de åren vill jag äta och dricka gott 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.