I ett kostforum som jag hänger i blev det diskussion kring frukt och bär. I lågkolhydratkretsar anses frukt inte vara så nyttigt. Visst innehåller frukt en del vitaminer men även socker i onödiga mängder. Därför rekommenderas i stället bär i måttliga mängder, när man vill unna sig något gott.
Men den som vill äta näringstät mat med mycket vitaminer och mineraler ska hellre äta lever, fick jag lära mig. Kanske inte det man önskar sig till efterrätt…
Läs mer: Diet Doctor | Frukt och näring
Konsten att äta lever
För min del har lever alltid varit den äckligaste maten. Minns första gången jag smakade hemma i köket hos mor. Torr konsistens, stark konstig smak. Sprang genast till vasken och spottade ut.
Och när vi fick leverstuvning i småskolan vägrade jag äta. Med följden att jag inte fick lämna bordet. På det glada 1960-talet skulle alla ungar äta upp. Vaktmästaren, kallad Dubbel-Arvid, övervakade noga att ingen mat slängdes. Så jag satt kvar med min tallrik till matrasten var slut, och kom försent till nästa lektion. Men åt upp det gjorde jag inte.
Senare i livet hamnade jag som köksbiträde i en personalmatsal tillsammans med Kocken. Han lagade god mat, och hans leverbiffar var läckra. Han använde hälften lever och hälften färs, vill jag minnas. Det mattade ned den starka leversmaken. Och så gräddsås och lingonsylt till det.
Olssons hemlagade leverbiffar
På kostforumet fick jag just tipset att laga leverbiffar, och kom att tänka på Kockens goda som fallit glömska efter alla dessa år. Skulle ändå cykla till stan i dag, för att bunkra inför nästa veckas kostexperiment (mer om det senare), så jag skrev upp lever på listan.
I Willys köttdisk fann jag nötlever med kort datum, till halva priset. I stället för färs nappade jag på en ekologisk nötstek på dryga kilot, som också var nedsatt med 50 procent på grund av kort datum.
Försökte googla recept, men de flesta innehöll potatis och ingen färs, så jag improviserade. Hackade rödlök, några soltorkade tomater och färsk oregano. Mixade kött och lever. Salt, peppar och några ägg för att binda ihop. Lite kokosmjölk och en klick ankfett fick också gå i smeten, eftersom jag glömde att köpa vispgrädde.
Det blev drygt en ugnsplåt med biffar. Det som inte fick plats stekte jag i pannan och åt till lunch med sallad på rucola, böngroddar och senapsvinägrett med dill. Det blev smarrigt!
Nu blev jag ju hungrig!
Kom ihåg hur en grannfru gjorde med gädda. Hennes gubbe var fiskefantast och slängde aldrig tillbaka en enda fisk i sjön. Hon avskydde att både äta och tillaga gädda, men så tog hon och blandade i köttfärs (gris) och fick till det riktigt bra.
Det är inget nytt i dag men då på 70-talet fanns inget att googla sig fram på. Då var det kokböckerna som gällde och jag hade förstås ingen med så kluriga recept.
De va då de 🙂
GillaGillad av 1 person
Köttfärs och gädda, varför inte? Låter som en spännande kombo! Tror faktiskt att jag aldrig har smakat gädda, när jag tänker efter.
GillaGilla
Hade en liknande skräckupplevelse med blodpudding i skolmatsalen…men åt upp det gjorde jag inte!!! 😀
GillaGillad av 1 person
Bra gjort! Man har sina gränser även om man är liten.
GillaGillad av 1 person
Jag vattnar ur levern – fast det inte ska behövas med ungnötslever. Sambon hade med ett riktigt smarrigt recept på levergryta med bacon och äpple bla. Den äter jag med förtjusning. Leverbiffar och leverstuvning klarar jag inte 😝 Däremot gjorde mamma lever ”biff”. Hon skar den urvattnade levern i tunna skivor och stekte, serverades med potatismos och massa lingonsylt – det var helt okej ☺
GillaGilla
Vi gjorde en levergryta med bacon när jag var med i lottorna på 1980-talet. Den var faktiskt ätbar.
GillaGilla
Beundrar alla som orkar hålla koll på socker och fett och dittan och dattan av nyttigheter och onyttigheter. Jag har själv för länge sedan gett upp 🙂 Tänker att jag har levt 55 år och om jag dör i morgon så ok, men jag kanske också får leva 10-30 år till och de åren vill jag äta och dricka gott 🙂
GillaGillad av 1 person
Ja, var och en får bli salig på sin fason. Fast leverbiff är GOTT! 😉
GillaGilla