Fasta kan förebygga cancer?

seyfriedGår det att svälta ihjäl cancerceller? Ja, det hävdar forskaren Thomas Seyfried. Med hjälp av ketogen kost (lågkolhydrat­kost) och anpassad medicinsk terapi. Han har i studier på råttor visat att hjärn­tumörer krymper när djuren får en kost med få kolhydrater och begränsat antal kalorier.

Jag snavade över den gode professorn när jag tittade på före­läsningar om ketogen kost på nätet. Jag lånade hans bok Cancer as a metabolic disease: on the origin, management, and prevention of cancer (2012). Ett praktverk fullt med intressanta fakta, vetenskapliga rön och grafik. Men den var inte särskilt lättläst.

Men jag, som blivit frälst på fasta de senaste åren, tog till mig detta:

Seyfried menar att en årlig vattenfasta på sju dagar kan vara ett sätt att förebygga cancersjukdom, eller 2–3 kortare fastor på 2–3 dagar för den som inte klarar en vecka.

Socker göder cancerceller

sockerCancerceller har stort behov av socker (glukos). Däremot kan de inte använda fett som bränsle. Därför har Seyfried studerat vad som händer med försöksdjurs cancer när de får olika sorters dieter. Den diet som fick hjärntumören att minska var en ketogen kost med begränsat antal kalorier.

En normal kost med hög andel kolhydrater ger kroppen tillgång till stora mängder glukos som bränsle. Ketogen kost har få kolhydrater, och istället en hög andel fett. Fettet från maten omvandlas till ketonkroppar i levern (ketogenes).

Normala celler har inga problem med att använda ketonkroppar som bränsle. Det kan däremot inte cancercellerna. Därför ”svälter” cancercellerna när man äter en ketogen kost med få kolhydrater, enligt Seyfried.

Ketonkroppar bildas också när man inte äter något alls, när kroppen måste ta av sitt eget lagrade fett. Fasta är ett snabbt och effektivt sätt att minska nivån av blodsocker, och sätta i gång produktionen av ketonkroppar.

Respiration vs fermentering

Cancerceller skiljer sig mycket från normala celler. De växer ohämmat, skapar sin egen blodtillförsel (angiogenes) och kan fortsätta att dela sig i evighet utan att dö. Och deras energiomsättning är mycket ineffektiv.

I normala celler omvandlas näringsämnen från maten (fett, kolhydrater eller protein) till stora mängder energi. Det sker i mitokondrierna, som är cellens energifabriker. Processen kallas respiration och kräver att det finns syre tillgängligt. Som restprodukter bildas koldioxid och vatten.

Men i cancerceller är mitokondrierna defekta, och beter sig onormalt. I stället för att producera energi på vanligt sätt,  använder de en primitiv process – fermentering – där främst glukos, eller aminosyran glutamin (från protein), blir till små mängder energi.

Fermentering är en jäsningsprocess som sker utan tillgång till syre. Den är en uråldrig process som uppstod under en tid när det inte fanns syre på jorden.

Normala celler kan fermentera, under vissa förhållanden. Till exempel när man tränar hårt, och hjärtat inte hinner pumpa tillräckligt med syre till muskelcellerna. Det fungerar bara en kort stund, eftersom restprodukten av jäsning blir mjölksyra.

I cancercellen pågår fermentering trots att det finns syre tillgängligt (Warburg-effekten). Och energiomsättningen blir mycket ineffektiv. Det produceras bara en bråkdel jämfört med normal respiration.

Seyfried menar att cancer inte har genetiska orsaker, utan beror på cellernas förändrade sätt att producera energi. Förändringarna som syns i cellernas DNA är en följd av detta. Och därför bör behandling främst rikta in sig mot ämnesomsättningen (metabolismen).

Läs mer:

Olssons universum | Fasta sätter fart på autofagi
1177: om cellens inre • vad är cancer?


Referenser
Diagnosis: Diet. Dietary Treatment of Cancer  (Georgia Ede)
What Causes Cancer? Part I
What Causes Cancer? Part II
Dietary Treatments Part III
Got hope? Part IV
Seyfried, T.N. (2012). Cancer as a metabolic disease: on the origin, management, and prevention of cancer. Hoboken, N.J.: Wiley.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Fasta, Lästips, Om socker, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Fasta kan förebygga cancer?

 1. 1grymekonom1 skriver:

  Det här är så spännande! Tänk när kost i framtiden ingår i medicinska behandlingar. Vilken grej.

  Gillad av 1 person

 2. Jaa, intressant och skrämmande på samma gång…
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

 3. Ps. Ja, det blev en dyring när jag köpte torkugn. Tyvärr har jag inte hunnit använda den så mycket som tänkt – när det var blåbärs- och äppeltider vågade jag inte ha den igång när jag inte var hemma för det åskade stup i kvarten. Men i vinter vill jag prova mer rawfood och då kan den komma till nytta.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.