Mer kaos än ordning och reda

Mitt kontor 1När jag jobbade med att bedöma arbetsförmåga tillbringade jag fem veckor tillsammans med en person som visade sig lida av tvångssyndrom. Det yttrade sig på olika sätt. Ett påtagligt var behovet av ordning och reda, raka linjer, symmetri, och ett energikrävande och tidsödande tvång att rätta till och ställa i ordning.

Det var ett intressant möte som blev en ögonöppnare. När personen satt inne på mitt kontor, tittade sig omkring och sa: Det känns bra att sitta här inne, insåg att jag har liknande tendenser, fast inte så till den milda grad. Som en gammal flamma så träffande utryckte det: I dina lådor måste besticken ligga i givakt!

Kravet på ordning och reda har frestat på i mina relationer. Minst sagt. Mina män har ju inte haft samma behov som jag. Så jag har plockat och städat, och gnällt. Frågan är om det var mödan värt? Men att ha var sak på sin plats skänker mig sinnesro. Och som singel är det inte svårt att hålla hemmet i önskat skick.

Testa dig själv: Brief Obsessive Compulsive Scale (BOCS)

rummet

Det vill säga tills nu. Om en månad måste jag vara utflyttad, men då har jag annat att tänka på. Så jag har börjat packa och organisera redan nu. Det är totalt kaos på min 36 kvadrat. De flesta köksprylar, prydnadstjafs och böcker, ligger i lådor. Klädkammaren också. Allt ska ställas mitt i rummet, med cirka en halvmeter fritt längs väggarna, och fritt tillträde till takuttag (för elektrikerns skull).

reda-hyllaflugsmallaStamrenovering, alltså. Hela köket ska kastas ut. Det är synd, för så rejäla skåpstommar går inte att få tag i nuförtiden. Med möda och visst besvär har jag bänt loss Reda-hyllan, för att rädda den till eftervärlden.

Jag brände bort färgen med varmluftspistol (vilket fick brandvarnaren att pipa ilsket), och ska snarast slipa den ren och fin, någon dag när jag kan sitta på balkongen (med slipmaskin och dammsugare).

I morse var jag uppe på vinden och organiserade förrådet. Att bära fyllda lådor uppför  trapporna blev god motion. Feta, svarta flugor hade lagt sig till vintervila i någon av de kartonger jag tog med mig ned för att packa i. Så nu har jag ilat runt och svingat flugsmällan hela eftermiddagen.

tak-4Byggfirman skulle ha varit klar med tvättstuga och förråd så här dags. Men det har blivit förseningar. Så nu är dealen att jag kan packa in saker i vindsförrådet, så ska byggfirmans gubbar flytta ned dem när allt är klart.

Jag, som spionerar på hur det går till i huset bredvid där det nu renoveras för fullt, inser att det kan bli lite hej-svejs med att stänga och låsa, och bära försiktigt. Det är tur att man inte äger något ovärderligt. 😀

Eftersändning av post kostar 600 kronor. Men det betalar hyresvärden. Jag fick mejl om att jag får pengarna, plus en månadshyra, utbetalt till mitt konto före den 1 december. Att leva som fattig student har hittills gått jättebra den här terminen: med rabatt på Clas Ohlson, ungdomspris på bussen och billigt kaffe på Pressbyrån. När det gäller ekonomin har jag i alla fall 100 procent ordning och reda!

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi, Olsson filosoferar, Pyssel, Stamrenovering och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Mer kaos än ordning och reda

 1. Laila skriver:

  Ja, kära nån, du har kaos för att du ska få fint – jag har kaos för att jag (grovt) överskattade orken… Fast det blir nog bra hos både dig och mig vad det lider 😀

  Gillad av 1 person

 2. elsa skriver:

  Tar så mycket tankekraft att håll ordning på grejerna, å, andra sidan att ha oreda tar också mycket energi, ligger som ett berg i vägen och hindrar en från att göra det roliga – måste bara städa först. För man måste väl göra det tråkiga först innan man gör det roliga, eller? Jag har precis flyttat, så jag vet hur du har det. Trots att jag har rensat en hel del så önskade jag innerligt att jag varit minimalist med högst 100 ägodelar eller något ditåt samt ägt ett litet hus på hjul.
  Synd att de inte bevarar inredningen i köket, blir det laminat istället? Hoppas du blir nöjd.

  Gilla

Kommentarer är stängda.