Benbuljong välgörande för mage, leder och sömn

BenbuljongUnder min fasta har jag druckit hemlagad benbuljong av kyckling. Sparsam som jag är känns det bra att få nytta av skinn och ben efter kycklingkoket.

Buljongen ska koka ganska länge på låg värme. Jag har låtit grytan stå på ettan över natten, så är det klart när jag vaknar. Vid senare buljongkok har jag använt slow-cooker, i stället för att koka i gryta på spisen.

Benbuljong har många hälsofördelar, har jag läst. En kopp benbuljong varje dag kan bidra till att förbättra matsmältning, bekämpa infektioner, bygga muskler, minska inflammation i kroppen och stärka leder, hud och hår. En del menar att de sover bättre av gelatin, som finns i benbuljong.

Affärens buljongtärningar är ofta fulla av kemikalier och natriumglutamat. Att koka egen buljong är billigt, enkelt och väl värt besväret.

Hemkokt benbuljong

  • Svårighetsgrad: enkelt
  • Skriv ut

Använd råvaror av god kvalitet: ben från nöt, lamm, kyckling eller gris. Gärna ben med lederna kvar. Om du väljer kyckling, använd alla delar som skinn och ben.

Ingredienser

  • Drygt ett kilo ben, färska eller rester från kött du tillagat
  • En lök, grovt hackad
  • Två morötter, grovt hackade
  • Två matskedar äppelcidervinäger
  • En matsked salt
  • En tesked hela pepparkorn
  • Eventuellt andra örter och kryddor
  • Vatten så att det täcker benen

Gör så här:

  • (Valfritt) Rosta de färska benen i ugnen på en långpanna i 175 grader i en halvtimme. Det ger fin smak.
  • Lägg i en gryta, tillsätt kallt vatten och äppelcidervinäger. Låt stå i 30 minuter. Det hjälper till att frigöra näringsämnen från benen.
  • Tillsätt hackade grönsaker och kryddor.
  • Låt det hela koka upp kraftigt, minska sedan värmen så att det sjuder.
  • Ta bort det eventuella skum som bildas på ytan.
  • Sista halvtimmen: tillsätt vitlök eller örter om du vill krydda ytterligare.
  • När det kokat klart: låt svalna i fem minuter, sila bort ben och kryddor.

Buljong ska vara dallrande. Om den inte geléar, har du troligtvis lagt för mycket vatten eller inte kokt tillräckligt länge.

När buljongen kallnat flyter fettet upp till ytan. Om du vill kan du skrapa av det och använda till stekning. Förvaras i kyl eller frys.

Buljong kan förvaras i kylskåp i upp till fem dagar och i frysen i upp till sex månader. Jag brukar frysa den i glasburkar, typ små sillburkar eller mindre.

 Koktider

  • Fågel: 8-24 timmar
  • Nöt: 12-24 timmar
  • Fisk: 8 timmar

Därför är benbuljongen hälsosam

Dans på rosorBenbuljongen är rik på mineraler, som kalcium och magnesium, i en form som kroppen lätt kan tillgodogöra sig. Dessa mineraler är mycket viktiga för att få starka ben och tänder. De har också stor betydelse för hjärtats och nervsystemet funktion, och för musklernas funktion och tillväxt.

Buljongen är också rik på aminosyrorna glycin och prolin, som inte finns i stora mängder i muskelkött.

Glycin gynnar matsmältningen, hjälper till att reglera blodsockernivån och behövs för ett väl fungerande nervsystem. Den kan omvandlas till signalsubstansen, serin, som främjar mental vakenhet, förbättrar minne och humör, och minskar stress. Det är också viktigt för avgiftning i kroppen. Prolin är avgörande för frisk hud. Båda  aminosyrorna spelar en avgörande roll vid sårläkning och muskeltillväxt och reparation.

Benbuljong  är antiinflammatoriskt och stimulerar immunförsvaret positivt. Den kan ge lindring vid en rad sjukdomar. Till exempel tarmsjukdomar som IBS, ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Den kan hjälpa till att läka läckande tarmar. Även vid stela leder, ledvärk och reumatoid artrit kan den vara välgörande.

För den som inte äter mejeriprodukter kan benbuljong vara ett viktigt komplement till dieten.


Referenser
Intensivedietarymanagement.com. (2014). Bone broth: A broth can do more than cure a cold
Under vårt tak. (2015). Benbuljong.
Birgitta Höglunds mat. (2016). Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen.
Norder Aspholm, M. (2016). Gelatin och benbuljong. Matkärlek, mars 2016.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Prat om mat, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Benbuljong välgörande för mage, leder och sömn

  1. villacalifornia skriver:

    Mycket intressant… Skall prova!

    Gillad av 1 person

  2. Blir ju riktigt sugen att börja koka buljong!
    Tack för inspirationen!
    Men vad jobbigt, du har skrivit en hel massa intressant, så jag har mängder att läsa ikapp nu…
    …nåja ”sommaren är lång” 🙂
    Hoppas det går finfint med fastan och att du uppnår önskat resultat!

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.