Hashtaggen en uråldrig symbol

hashtag

Kommunikation kan ske på olika sätt: tal, kroppsspråk,  och genom grafisk kommunikation. Kommunikation med tal och gester sker i stunden, medan bilder och tecken gör det möjligt att förmedla ett budskap över lång tid.

Språk och kommunikation är ett av mina intressen. Därför blev jag nyfiken på föreläsningen Varför återfinns dessa 32 symboler i gamla grottor över hela Europa? (TED Talk). Det gavs väl inga direkta svar på rubrikens fråga, men det blev en tanke­väckande resa till förhistorisk tid, när Europa var delvis täckt av kilometertjock is, vid sidan av stora grässlätter och frusen tundra. Bland annat upptäckte jag att hashtag-symbolen hängt med ända sedan dess:

32 tecken

Karta över paleolitiska teckenEuropa är en av de första platserna på jorden där grafiska tecken börjar dyka upp regelbundet. De har hittats i grottor, i tidiga byggnader av sten och på stenhällar.

Paleoantropologen Genevieve von Petzinger har kartlagt de tecken och geometriska figurer som finns i den äldsta grottkonsten (klicka på bilden för att komma till kartan över var olika tecken har hittats >)

Med några undantag handlar det om 32 tecken, som återfinns över hela den europeiska kontinenten. 65 procent av tecknen användes under hela tidsperioden på 30 000 år. von Petzinger menar att det därför inte kan vara ett slumpmässigt klotter eller dekorativa mönster. Då skulle variationen ha varit mycket större. Tecknen måste ha innebörder som var kända av dåtiden människor.

Det är förvånande stora likheter mellan den äldsta stenkonsten i Frankrike och Spanien och hela vägen till Indonesien och Australien, menar hon. Och spekulerar kring om dessa tecken kan utgöra bakgrund till de tidiga skriftspråk som dök upp långt senare, för 4 000– 5 000 år sedan. Som sumerisk kilskrift, egyptiska hieroglyfer, de tidigaste kinesiska tecknen. Det är spännande tankar!

Källor
von Petzinger, G. (2015, aug). Varför återfinns dessa 32 symboler i gamla grottor över hela Europa?. TED Fellows Retreat 2015. Hämtad 2016-01-24 från https://www.ted.com/talks/genevieve_von_petzinger_why_are_these_32_symbols_found_in_ancient_caves_all_over_europe?language=sv
Bradshaw Foundation. (u å). Geometric Signs & Symbols in Rock Art. Hämtad 2016-01-29 från http://bradshawfoundation.com/geometric_signs/geometric_signs.php

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist och sedan personlig tränare/receptionist på gym. Fast numera försörjer jag mig som arbetsterapeut.
Det här inlägget postades i Språk & skrivande, Värt att veta och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.