När bytte du lösenord senast?

HackerDet här inlägget är en repris från 2015.

Den 20 januari är stora lösenordsbytardagen. Enligt en undersökning från Post- och telestyrelsen för ett par år sedan byter mer än hälften av alla dator­användare ALDRIG lösenord. Dessutom har var femte person SAMMA lösen­ord på många olika sajter. Hör du till dem är du ett lätt byte för hackare. Du riskerar att person­uppgifter hamnar i orätta händer samt att bli drabbad av skadlig kod i din dator.

Bara en tredjedel av personerna i undersökningen använde starka lösenord. De flesta lösenord är tvärtom ganska förut­sägbara. Det innebär att det går snabbt för en dator att knäcka lösenordet.

Skydda dig med ett starkt lösenord

Ett starkt lösenord måste vara krångligt. Ju bekvämare lösenord du väljer desto svagare blir det. När stora företag blivit hackade visar det sig att kundernas vanligaste lösenord varit ganska fantasilösa. ”123456” återfanns hos nästan 2 miljoner konton när Adobe hackades.

Ett tillräckligt säkert lösenord innehåller  9–14 tecken, med både små och stora bokstäver, siffror samt specialtecken. Ju längre lösenord desto säkrare. Ju fler tecken desto längre tid tar det för en dator att knäcka lösen­ordet.

Lösenordet får INTE vara ett existerande ord eller förkortning, eller vara något som är lätt att räkna ut, eller som kan kopplas ihop med dig. Det ska vara ologiskt.

Finns möjlighet kan du använda en lösenfras. Det beror på hur många tecken som inloggningen tillåter. En välkonstruerad lösenfras är minst 20 tecken lång, och är inte en vanligt förekommande fras som andra personer kan känna till.

Saker du inte bör ha med i ett lösenord

Enligt Post och telestyrelsen ska ett lösenord inte innehålla:

 • ord: alla språk, alla slangord,
 • namn: användarnamn, personer, platser, djur, historia, kultur, organisationer,
 • nummer: telefon-, person- eller kontonummer, port- eller PIN-kod, bil­registrerings­nummer,
 • serier av tecken eller tal: 123456, qwerty, alfabetet,
 • någon av ovanstående skrivet baklänges,
 • information som kan relateras till dig eller närstående, husdjur, jobb, hobby.

Och du: använd ALDRIG samma lösenord på jobbet som privat!

Hjälp att minnas alla inloggningar

Eftersom det är knepigt att hålla reda på många, långa och krångliga lösenord använder jag en lösenordshanterare. Lösenordshanteraren krypterar och sparar mina inloggnings­uppgifter. Jag behöver bara minns ett lösenord: det till lösenordshanteraren.

Läs mer:

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Konsumentnytta, Värt att veta och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När bytte du lösenord senast?

 1. villacalifornia skriver:

  Reblogga detta på Villa California och kommenterade:
  Jag ser hur fler och fler av mina vänner, framför allt på twitter, får sina konton kapade. Nu är det reklam för en dejtingsajt som kommer som DM till mig från från dessa personer.
  Tyvärr märker dessa personer inte av att de skickar massa DM till olika personer, om inte någon säger till. Ofta är det personer som jag gillar mycket och inte vill förlora i mitt flöde, så det känns väldigt tråkigt när man blir bombarderad.
  Visserligen kan just från twitter vara väldigt harmlöst även om de kan komma över en del privat information även den vägen.

  Så mina vänner, var rädda om er och byt lösenord!

  Gilla

 2. Ping: Lurendrejare i farten | garntrassel

Kommentarsfältet är stängt.