Julfirandet en mix av många traditioner

Det svenska julfirandet är en salig blandning av traditioner från både här och där:

LuciaEnligt legenden dog Sankta Lucia från Syracusa på Sicilien martyrdöden år 304. Men att vi firar lucia den 13 december har ingenting med helgonet Lucia att göra.

Under medeltiden inföll vintersolståndet den 13 december, enligt den julianska kalendern. I folktron fanns föreställningar om att Lucifer och hans anhang kunde vara i farten under årets längsta natt. Lussebruden var en flicka som ansågs lösaktig och karltokig. Och i studentstäderna på 1700-talet firades lusse med manlig lucia, eftersom det inte fanns några kvinnliga studenter.

Läs mer: Högtider och traditionerVarför firar vi lucia den 13 december?
Läs mer: Utsikt från höjden | Lucia kan visst vara en man, det var han redan på 1700-talet

Tomten2Elektriska adventsstakar och -stjärnor har tyskt ursprung och blev vanliga i Sverige på 1930-talet. Även den uppklädda julgranen var en tysk sed julgransom smittade av sig. På 1700-talet var det fint folk som firade lucia och hade julgran. Det var först i slutet av 1800-talet som vanligt folk hölls med påklädd gran inomhus.

 • I gamla tider var det julbocken som kom med klappar, om man nu ens hade några.
 • Sankt Nicolaus, Sankta Claus, föddes omkring år 280. Han var ärkebiskop av Myra (nuvarande Turkiet) och känd för sin givmildhet.  När hans föräldrar dog skänkte han hela sitt arv till de fattiga. Nikolausdagen den 6 december firades i Europa redan på medeltiden.
 • Gårdstomten, ibland kallad goenisse, hade ingenting med julklappar att göra. Men han såg till att gård och kreatur sköttes. Han beskrivs som en äldre man, ofta med vitt skägg, grå kläder och luva, liten till växten och vresig i humöret. Det var viktigt att inte förarga honom, för då kunde han ställa till med tråkigheter. Därför satte man ut gröt till tomten, för att fjäska.
Läs mer: Högtider och traditionerÄr jultomten en kristen eller en hednisk figur?

Bonad med tomte 2015

Viktor Rydberg skrev dikten Tomten till Ny Illustrerad tidning, 19 februari 1881. Vi förknippar dikten med jul, men läser man texten finns det inga referenser till julfirande eller tiden kring julafton.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.

Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Ordet jul är ett mycket gammalt ord som kan härledas tusentals år tillbaka i Skandinavien. Ordet har ingen koppling till det kristna firandet av Jesu födelse, som till exempel engelskans Christmas, franskans Noël eller tyskans Weihnachten.

Vad ordet jul betyder vet man inte. En teori är att det helt enkelt betyder fest. Något som talar för det är att det fornnordiska ordet jul  i finskan dels fått ge namn på högtiden jul  –  joula  – dels till ordet fest – juhla.

ölFörsta gången ordet jul nämns är i Haraldskvädet från 900-talet:

Ute skall han jul dricka, för att han ensam ska få råda, den högsträvande fursten, och ta upp Frejs lek. 

Uttrycket dricka jul visar att dricka öl har varit förknippat med julfirande långt innan Sverige blev kristet.

Läs mer: Nordiska museet | Jul & Nyår

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Språk & skrivande, Värt att veta och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Julfirandet en mix av många traditioner

 1. elsa skriver:

  Härligt med seder och traditioner, som ges och tas över nationsgränserna. Mina vänner i London älskar Ikea, Swedish meatballs och lingonsylt. Läste någonstans att engelsmännen går till svenska kyrkan för att få uppleva Luciafirande. Själv har jag under ett tiotal år firat Pikku Joulu, den 6 december, med finsk nationalsång, vemod, prat om fattigdom elände, krig och finsk humor. Ätit kålrotslåda och finska piroger, mums.
  Ha en riktig god jul och ett gott nytt år/ elsa

  Gilla

  • Fru Olsson skriver:

   Kålrotslåda är gott! Jag har finskt påbrå men inga finska traditioner, om man undantar bastu. Det är synd. En lugn och fröjdefull jul önskar jag dig!

   Gilla

 2. bergalott skriver:

  Attans vilken bra blogg om julen. Inte blir det av att söka efter historiska händelser men med en sån här sammanfattning bli även jag förkovrad 🙂 Tack för detta och så önskar jag att Fru Olsson får en härlig Jul 🙂

  Gilla

Kommentarsfältet är stängt.