Julstäda miljövänligt

citronHar du en flaska Klorin i skåpet? Använd den inte. Naturen har väldigt svårt att bryta ned Klorin. Dessutom är det giftigt för alla vattenlevande varelser. Diskmedel, såpa och vanlig citron är snällare mot miljön och fungerar till det mesta: köket, badrummet, toalettstolen, golven och möblerna.

Behöver du kraftigare rengöringsmedel, se till att de är märkta med Bra Miljöval, eller Svanen. De flesta bakterier är inte farliga, utan nödvändiga för vår hälsa. Därför är det Biogenactivesmart att inte använda bakteriedödande medel (som Klorin) till vardags. Behöver du bleka så använd bleksalt.

Själv är jag just nu förtjust i Bio Gen Actives produkter (köpta hos Apotea).  De är gjorda av vassle från kor, en biprodukt från osttillverkning.

Städtips inför julen

såpaGrovrengöring av badrum: Välj produkter som är märkta med Bra Miljöval. Eller spreja med en lösning av fyra delar vatten, två delar flytande såpa och saften från en citron. Torka av. Ingrodd smuts i badkaret försvinner med genom att gnida badkaret med salt på en citron- eller grapefrukthalva.

Kalkavlagringar: Rengör med ättika eller citronsyra.

Stopp i rören: Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på kokande vatten.

Ugnen: Blanda två delar såpa och en del vatten i en blomspruta. Spreja ugnen invändigt, vrid upp temperaturen till 100–150 grader och låt stå i 20 minuter. Stäng av och låt svalna. Torka av med fuktad svamp.

Mikrovågugn: Häll saften från en pressad citron i en skål med vatten. Kör på full effekt i några minuter. Torka av. Jag har även testat med att köra en liten skål med vatten och urpressade skal av apelsin eller citron. Funkar lika bra och luktar ljuvligt.

Kylskåp: Tvätta rent med diskmedel och ljummet vatten. Dålig lukt och försvinner med treprocentig ättikslösning (blanda 0,5 deciliter ättikssyra med 3,5 deciliter vatten).

Disktrasa: Tvätta i tvättmaskin, eller koka med lite diskmedel.

Källor: Naturskyddsföreningen och Nerikes Allehanda Julstäda miljövänligt med såpa och citron

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Konsumentnytta, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Julstäda miljövänligt

  1. Laila skriver:

    Bra tips som tål att påminnas om. En sak som kan vara bra att veta är att om man har plastmattegolv ska min INTE torka golven med såpa! De kan, bokstavligt talat, bli såphala…

    Liked by 1 person

Kommentarsfältet är stängt.