Fler dör av fall än i trafiken

bättrebalansVarje dag dör minst fyra personer över 65 år som följd av en fallolycka. Det är drygt sex gånger fler än som omkommer i trafiken.

Varje år drabbas 18 000 personer av höftfraktur. Hälften av dem återfår aldrig samma funktionsförmåga som innan olyckan.

Att förebygga fall kan rädda liv och förhindra stort lidande. Samtidigt spara stora pengar för samhället. Äldres fallolyckor kostar cirka 9,5 miljarder kronor varje år.

Fysisk aktivitet minskar risken för fallolyckor

Att människor ramlar kan ha många olika orsaker. Därför handlar fallprevention om att se över olika faktorer, både i livsstil och i närmiljön.

HemträningKampanjen Bättre balans har initierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Årets tema handlar om träning och aktivitet.

Många får sämre balans med åren, men det går att träna upp den. Fysisk aktivitet som inkluderar träning för balans och muskelstyrka har bevisat god effekt för att förhindra fall hos äldre.

Den som är i god form har mindre risk att ramla, och klarar sig bättre om det ändå skulle ske. Här kan du ladda ned enkla hemövningar för styrka och balans. Komplettera med promenader!

Fler enkla åtgärder som kan förebygga fall är:

  • Äta och dricka rätt. Näring är viktigt för ett bra skelett och balans. Vätskebrist kan ge yrsel.
  • Se över medicinering.
  • Nedsatt syn är en riskfaktor för fall: använd rätt glasögon och ha god belysning.
  • Gånghjälpmedel.

De flesta fallolyckor sker i det egna hemmet. Enkla åtgärder gör hemmet säkrare. Till exempel halkskydd under mattor så de ligger stadigt, inga lösa sladdar på golvet, duschpall och antihalkmatta i badrummet, och handtag att hålla sig i.

Fler tips för en säkrare vardag på äldre dar

MSB samordnar och genomför kampanjveckan Bättre balans – Goda vanor för en friskare och säkrare vardag. Kampanjen pågår under vecka 40, den 28 september – 4 oktober 2015.

Referenser

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. (2011). Balansera rätt: Faktaunderlag om fall och fallrelaterade skador. https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/26046.pdf
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. (2012). Säkerhet i vardagen. Tips och råd på äldre dar! https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/24707.pdf
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. (2015). Checklista – Säkerhet i hemmet. https://www.msb.se/Upload/Forebyggande/aldre/Battre%20balans%202015/BattreBalans_Utdrag_Checklista_A4.pdf
Socialstyrelsen. (u å). Förebygga fallskador. https://www.socialstyrelsen.se/patientsakerhet/forbattra/forebyggafallskador
Vårdhandboken. (2013). Fallprevention – översikt. http://www.vardhandboken.se/Texter/Fallprevention/Oversikt/

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Äldreomsorg, Motion, Vikt & hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fler dör av fall än i trafiken

  1. Ping: Alla över 40 borde äta fisk och styrketräna | Olssons universum

  2. Laila skriver:

    Tack! De övningarna ska jag skriva ut och ge mamma. Hon fick ett blodtrycksfall hemma förra sommaren och slog sig rejält. Tack och lov inga brutna ben men jag märker hur mycket det påverkat henne. Inte bara med att hon inte går ut själv.

    Liked by 1 person

Kommentarsfältet är stängt.