Små grodor är lustiga att se

Alla groddjur i Sverige är fridlysta. Här finns 13 arter: två salamandrar, tre paddor och åtta grodor. Har du sett en groda? Naturskyddsföreningen vill veta var!

Ätlig groda

Klicka på bilden för att höra hur grodan kväker!

Fem arter är rödlistade. Rödlistning är en bedömning av risken att arten dör ut. Grod­djuren är hotade främst för att småvatten och våtmarker i landskapet försvinner allt mer. Men många grodor dödas också i trafiken när de försöker ta sig över vägar.

Grodans år - folder

Naturskyddsföreningen kartlägger därför grodornas vandringsstråk. Har du sett grodor på väg får du gärna rapportera det här.

Grodguiden är en app för dig som vill veta mer om svenska groddjur, och samtidigt vill göra en insats för att bevara dem genom att rapportera fynd.

• Till Grodguiden för iPhone, Android

På Naturskyddsföreningen hemsida kan du se hur alla groddjuren ser ut, och lyssna på hur de låter. Där finns också den jättefina foldern Grodans år. Den har bilder och massor med fakta om groddjuren.  Kvack-kvack!

>:D

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Miljö, Natur & väder och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Små grodor är lustiga att se

 1. villacalifornia skriver:

  Tack för ännu ett intressant inlägg.
  Det om att rapportera groddjuren hade jag ingen aning om…

  Gillad av 1 person

 2. Tomtan skriver:

  Vilken fin!!!!

  Gillad av 1 person

 3. Snålcoachen skriver:

  Underbar groda på bilden!
  Vi såg faktiskt en stor padda på kvällspromenaden igår men den var gråbrun. En medelmåtta i grodvärlden.

  Gillad av 1 person

 4. elsa skriver:

  Mitt dammprojekt blev inte det som jag ville riktigt, med klart porlande vatten och en liten upplyst fontän. Grodor och paddor har gjort om dammen till en grumlig pöl. Fullt med grodyngel gör att man inte gärna byter ut det skitiga vattnet mot klorerat kranvatten. Utanför koloniområdet har vi grodtunnlar under vägen, för att underlätta för grodorna att nå sjön på andra sidan. Jag tycker det är häpnadsväckande och fantastiskt att det byggs tunnlar så att grodor och paddor ska kunna ta sig fram utan att bli överkörda.

  Gillad av 1 person

 5. Jag skriver:

  En tidig morgon i höstas såg en padda (googlade) som hoppade på bilvägen, just då var inga bilar där som tur var, så jag plockade upp den och la den i säkerhet. Det var runt oljehamnen i Göteborg

  Gillad av 1 person

Kommentarsfältet är stängt.