Strandpromenad längs Bäveån

Utsikt mot Tureborgsbron

Bäveån rinner igenom Uddevalla,  från Mjövattnet på Herrestadsfjället och ut i Byfjorden. På bilden ovan syns ån på sin väg ner mot stan, genom mitt kvarter. Den är en pulsåder som präglar stadsbilden, med sitt vatten och sina broar:

Ån är inte bara ett blickfång och ett nöje. Uddevallaborna har nytta av Bäveån genom att det produceras vattenkraft från flera av fallen. Till exempel vid Strömberget i Hassel­backen. Bäveån har sitt namn från ordet bäva, som betyder darra och syftar på det forsande vattnet.

I Hassel­backsparken står nu en ny trappa mot vattnet klar. Den ska invigas den 29 augusti när statyn på torget firar 100 år.

Bäveån är en skogså med lax, havsöring, strömlevande öring och flodkräfta. En morgon­pigg vandrare kan till och med få se en bäver simma i dess vatten, bara ett stenkast från centrum (Olssons universum | Krokodilen dök upp i Bäveån).

Landskapet vid Bäveån Nedre är skyddat som naturreservat. Fågelskådare kan i bästa fall träffa på årta och brun glada, samt få höra kornknarrens ”crex, crex”. Själv har jag sett strömstare vid Äsperödsfallet.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Uddevalla och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.