Ett krispigt dopp i Lysekil

FyrhusEfter två somrar som vikarie i Lysekil har orten fått en särskild plats i mitt hjärta. Det är något särskilt med vindpinade och saltstänkta utposter i havet som jag känner mig besjälad med.

Men jag valde en solig och varm dag för ett återbesök, eftersom jag ville kunna njuta av sol och bad under drägliga förhållanden.

Från busshållplatsen i Södra hamnen styrde jag stegen mot badplatsen vid Pinneviken, för en lång promenad i naturreservatet Stångehuvud. Det blåste en del, och var aningen kyligt i vinden.  Inga horder med turister trots att det redan var sista juni. Men jag mötte en och annan vandrare med ryggsäck eller vovve.

Vy mot havet

Jag var på jakt efter ett bra badställe, men insåg snabbt att klipporna var alltför farliga att kliva på. Nog skulle jag kunna ta mig i, men att komma upp ur vattnet skulle bli knepigt. Allt som är svart vid vattenkanten blir svårt halt när det blir blött. Och jag hade glömt badskorna hemma. Med dem går det att kliva på snäckor och havstulpaner för att få fäste.

VågskvalpSå jag tågade på i hopp om att hitta en bra badstege. Det blev snart ganska svettigt att kliva upp och ned i bergen. På vägen njöt jag av havsutsikt, kaprifoldoft och havets brus.

Klicka på en bild för gallerivisning med bildtext ⇓

Skrotsten

Allt i Bohuslän är inte släta granithällar. Stenhuggandet har lämnat efter sig sargade berg fulla med skrotsten. Men när jag rundat udden hittade jag vad jag sökte.

Hällkar (vattenfylld fördjupning i en berghäll) vid Rinkenäs badplats. Badhusberget skymtar i bakgrunden.

Det blev ett par timmars sol och bad vid Rinkenäs badplats. Den tyska kvinnan som stod väl påpälsad och fiskade gjorde stora ögon när jag klädde av mig och klev i vattnet. Hon frågade om det var kallt. 16 grader visade termometern. Jag pekade på henne och sedan ned i vattnet. Hon skrattade och skakade bestämt på huvudet.

En solvarm berghäll som vette åt landsidan gav lite lä. Det var skönt att sträcka ut sig och bara vara. Plötsligt dök en tidigare kollega upp, för ett snabbdopp på lunchrasten. Det blev ett trevligt återseende, och uppdateringar av vad som hänt sedan sist.

Belöningen

Skaldjursfrossa på Bengts fisk. Abba-huset och kyrka i bakgrunden.

Innan jag tog bussen hem igen blev det en rejäl sittning på Bengts Fisk i hamnen. Färska räkor till förrätt, och därpå en halv krabba med romsås, och en folköl. Den enda alkoholen jag druckit på fem veckors semester.

Abbahuset LysekilAbbahuset som syns till höger i bakgrunden, har jag också känslomässiga länkar till. De gröna, bågformade fönstren är några av de tusental som jag var med och tillverkade under åren på Elitfönster. Jag har ett ärr på vänster tumme (fyra stygn) som minne efter en dust med ett av dessa (Bild inifrån Abba-huset).

Stångehuvuds naturreservat

Stånge huvud

Klipporna vid Stångehuvud i Lysekil är slipade av inlandsisen, som var nära en kilometer tjock. Berget består av granit som bildades för 920 miljoner år sedan (Om berg i Bohuslän). Typiskt för hällarna vid Stånge huvud är att de korsas av gångar av pegmatit, en granit med mycket stora kristaller.

Graniten i Bohuslän har varit eftertraktad. I närmare 50 år bröts granit i delar av Stångehuvud. Det är tack vare Calla Curman (1850–1935),  kan vi fortfarande ströva över orörda granitklippor.

Calla Curman var fru till Carl Curman, badläkaren som grundade Lysekil som badort. I början av 1900-talet köpte fru Curman in stora delar av av landskapet. 1925 gav hon Stånge huvud till Kungliga Vetenskapsakademien. Enligt gåvobrevet ska området ”förvaltas och för all framtid såsom ett naturminnesmärke bevaras”. Området blev naturreservat 1982.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Bohuslän och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ett krispigt dopp i Lysekil

 1. villacalifornia skriver:

  Du vet hur man levererar underbara inlägg!

  Liked by 1 person

 2. Christina Olsson skriver:

  Jag tackar och bugar! 🐻

  Gilla

 3. snowsomewhere skriver:

  Vackert 🙂

  Gilla

 4. Christina Olsson skriver:

  Vad roligt att du tittade in hos mig! Ha en fin dag! 🐻

  Liked by 1 person

 5. Tomtan skriver:

  Underbara bilder!!!

  Liked by 1 person

 6. Christina Olsson skriver:

  Tack så mycket! Det är ett härligt ställe när solen skiner.

  Liked by 1 person

Kommentarsfältet är stängt.