Små plastbitar ett stort problem

Plast som slängs i naturen försvinner inte. Den bryts bara ned till allt mindre bitar. Mikroskopiskt små plast­bitar, mikro­plast eller till och med nanoplast, följer med vattnet ut i hav och sjö. Där blir de ett stort problem.

mikro=10−6 , en miljondels meter    ♦ nano=10-9, en miljarddels meter

Eftersom plastbitarna är feta på ytan drar de till sig miljögifter. Mikroplast kan ha många tusentals gånger högre halt av miljö­gifter på sig än vad som finns i det omgivande vattet. Vattenlevande djur får sedan den giftiga mikroplasten i magen, eftersom de inte kan skilja partiklarna från den mat de äter.

En färsk artikel beskriver att småfiskens nervsystem påverkas negativt av mikroplast som de ätit, så att de inte klarar att hålla sig undan för rovfiskar (Mikroplaster i Östersjön förändrar fiskars beteende). Därför har bestånden av småfisken minskat.

Det är du och jag som skräpar ned i havet

Undersökningar längs Bohuskusten pekar ut stadsmiljön som en stor källa till mikroskopiskt skräp i havet. Det är vi konsumenter som står för 90 procent av plastskräpet i havet idag. Det är du och jag som förstör havsmiljön! Det positiva med det är att vi kan ändra beteende.

Det är inte bara plastskräp i naturen som bidrar till mikroplast i haven. Massor av hygienprodukter och polermedel innehåller små plastbitar som går rakt ut i vattnet utan av fångas upp av reningsverken.

Enligt Havet.nu kan det vara upp emot 70 miljoner partiklar av mikroplast per timme som släpps ut i havet från ett stort svenskt reningsverk.

Undvik produkter som innehåller mikroplast

Mikroplaster finns i allt från peelingkrämer, tandkräm och deodoranter till mascara och rakkräm. För att undvika produkter med mikroplaster måste du göra dig omaket att läsa det finstilta på förpackningen.

Ord att leta efter:

Balls, beads, granules, microspheres, micro-beads, microcrystals, polymer spheres, spherulites, spherules. Om produkten innehåller granulat eller kristaller som inte är av plast står det ofta angivet vad det är.

För det mesta består mikroplasten av PE: polyeten, polyethylene.

Polyeten är den vanligaste hushållsplasten som du hittar i plastpåsar, bärkassar, plastfilm och i mjuka burkar och hinkar. Men det finns även andra beteckningar att titta efter:

 • PET – polyetentereftalat, polyethylene terephthalate (PET används mest i dryckesflaskor).
 • PP – polypropylen, polypropen (används till brödförpackningar och burkar, men finns även i mikrovågsförpackningar).
 • PVC – polyvinylklorid: (används mest som plastfilm vid butiksinpackning och i viss mån i dryckesflaskor.
 • PS – polystyren (används till engångsserviser, yoghurtförpackningar, engångsburkar. Även som cellplast och frigolit i tråg för kött).
 • PVAc – polyvinylacetat (används som bindemedel i lim , vissa latexfärger, i textilier och papper).
 • PVP – polyvinylpyrrolidon, povidon, E1202: stabiliseringsmedel i medicin, kost­till­skott, och skönhetsprodukter som mascara, hår- och hudvårdsmedel. Kan i sällsynta fall ge allergisk reaktion.
 • PMMA – polymetylakrylat (plexiglas).
 • fleecePTFE –  polytetrafluoroethylene, teflon (beläggning i kok-och stekkärl).

logoHemsidan Beat the microbead har appar och listor för produkter med och utan mikroplast.

Och du: en enda fleecetröja släpper ut tusentals mikroskopiska plastfibrer varje gång du tvättar den…

Alla inlägg om plast
Källor
Beat the microbeadhttp://www.beatthemicrobead.org/en/
Plastriot.se. (2013, 26 mars). Bli expert på att hitta plast i smink.
IVL Svenska Miljöinstitutet. (2014). Mikroskopiska skräppartiklar i vatten från avloppsreningsverk.
Livsmedelverket. (2015, 22 feb). Plast. http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/forpackningar/plast/
Läkartidningen. (2007, 25 april). Povidonöverkänslighet – extremt ovanlig eller underskattad? Hämtad 2015-05-03 från http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=6572
Länsstyrelsen Västra Götaland. (2014). Marint mikroskopiskt skräp – undersökning längs svenska västkusten 2013 och 2014. Hämtad 2015-05-03 från http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/publikationer/2014/Pages/2014-52.aspx

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Små plastbitar ett stort problem

 1. Urk å fy å åååå…
  …det är mycket att tänka på!
  (ah! det rimmade…!)
  Det där med nedbrytbart är ju lurigt om de har vanlig plast i också.
  Men alltså, jag tänker på bioplast, är inte det bra?
  Ja, det är ju inte det du tar upp i inlägget, utan det är bara mina tankar som far runt…
  (bland annat pga kommentaren före)
  …jag köper hundpåsar från Jordklok.se (de har andra sorts påsar med) och om dem står det: ”BioBag Komposterbar Hundpåse på rulle, 40-pack
  100% biologiskt nedbrytbara och komposterbara hundpåsar från BioBag med unika egenskaper. Levereras i två små behändiga rullar med 20 påsar i varje, lätta att ta med överallt! Mått 30×18 cm
  Påsarna bryts ned till 100 % i en kompost på 10-45 dagar beroende på komposteringsätt. Dessutom ”andas” Biobag vilket betyder att fukt kan avdunsta och låter innehållet torka”
  Låter väl bra? (fast ja, jag vet att det finns mycket som låter bra men som inte är det!)

  Och så här står det på Wikipedia: ” Bioplast är plast som tillverkats av biologiskt framställda råvaror, som till exempel stärkelse. Den vanligaste råvaran till plast är annars råolja.
  Bioplast går att dela upp i två olika delar:
  -Biologisk nerbrytbar plast
  -Råvaran som plasten är gjord av är förnyelsebar eller gjord av biomaterial (biobaserade plaster)
  De biologiskt nedbrytbara bryts ner till koldioxid, vatten och/eller metan och ny biomassa.
  De biobaserade plasterna görs av biologiskt nedbrytbara resurser, alltså till exempel majs, socker eller cellulosa istället för att använda fossila ämnen. De kan också innehålla kol och väte.[1]”

  Vad vill jag komma till?
  Jo, om mina påsar inte är bra så vill jag veta det, så sitter någon, som läser detta, på kunskap i ämnet så tar jag tacksamt emot den!! 🙂

  Liked by 1 person

 2. spartankar.com skriver:

  s.k. nedbrytbar platsär ännu värre. De är ofta gjort av plats + stärkelse som gör att den går sönder snabbare. Problemet är att microplastbitar försvinner i naturen medan ”riktiga” plast gå iaf att plocka.
  När du äter skaldjur äter du plast 😦

  Gilla

 3. villacalifornia skriver:

  Tack för att du delar med dig av denna värdefulla kunskap.

  Liked by 1 person

 4. Lena i Wales skriver:

  Verkligen ruggigt med all plast. Och mycket kan ju faktiskt undvikas!

  Liked by 1 person

Kommentarsfältet är stängt.