Nyligen läste jag en artikel om sockers effekt på hjärnan. Enligt den kan ett övermått av socker ha en negativ effekt på hjärnans funktion och på den mentala hälsan.
Läs artikeln i original This Is What Sugar Does To Your Brain.
Ett högt intag av socker skapar en ond cirkel av sötsug
När du äter något sött aktiveras hjärnans belöningssystem på liknande sätt som för beroendeframkallande ämne, som till exempel nikotin eller alkohol. Men om belöningssystemet aktiveras för mycket och för ofta uppstår en ökad tolerans mot socker och ett sötsug som kan vara svårt att kontrollera.
Det vill säga: ju mer sött du äter desto mer sötsug får du. Där bör vi äta socker med måtta, menar hjärnforskare Nicole Avena.
”Denna överaktivering av belöningssystemet startar en serie negativa händelser: förlust av kontroll, ökat sötsug, och ökad tolerans mot socker”.
Socker försämrar minne och inlärningsförmåga
En kost med stor andel socker är negativt för kognitiva förmågor, som minne och inlärning:
- I en studie från 2012 fick råttor en diet med hög andel fruktos (finns i vanligt vitt socker). Det resulterade i att djuren utvecklade insulinresistens. Det vill säga deras celler fick sämre förmåga att reagera på insulin.
Hormonet insulin kontrollerar nivån av blodsocker, men reglerar också hjärncellernas funktion. Insulin stärker kopplingarna (synapser) mellan hjärnceller. Insulinet hjälper hjärncellerna att kommunicera bättre och bidrar till god minnesförmåga.
- När kroppen utvecklar insulinresistens blir följden att insulinnivåerna i hjärnan sjunker. I råttstudien drabbades djuren som åt mycket socker av att deras hjärncellerna fick svårare att kommunicera med varandra (skadad synaptisk aktivitet).
Dr Fernando Gomez-Pinilla, studiens huvudförfattare, säger:
”Insulin är viktigt i kroppen för att kontrollera blodsockret, men det kan spela en annan roll i hjärnan. Vår studie visar att en hög andel fruktos i kosten skadar både hjärnan och kroppen. Detta är något nytt.”
Socker är en riskfaktor för demens
Mycket tyder på att en sockertät kost ökar risken för demens. Insulinresistens och höga blodsockernivåer – som är kännetecken för diabetes – är kopplade till en ökad risk för att utveckla neurodegenerativa sjukdomar som till exempel Alzheimers sjukdom. Vissa forskare vill till och med utnämna Alzheimers till ”typ 3 diabetes”.
Det visar sig att personer med Alzheimers sjukdom har en lägre koncentration av insulin i ryggmärgsvätskan och en högre koncentration insulin i blodet. Bägge saker pekar på försämrad omsättning av insulin i hjärnan.
Socker kan bidra till depression och ångest
Socker- och kolhydratrika livsmedel kan även ställa till det för de signalsubstanser som bidrar till att hålla humöret stabilt.
Socker stimulerar frisättningen av det stämningshöjande hormonet serotonin. Men tillgången på serotonin är begränsad. Därför kan en överaktivering bidra till symptom på depression, enligt doktor Datis Kharrazian, författare till Why Isn’t my Brain Working?
Kroniskt höga blodsockernivåer kan också kopplas till inflammation i hjärnan. Detta också vara en möjlig orsak till depression.
Forskning har visat att människor som äter en vanlig amerikansk kost med hög andel processade livsmedel – med stora mängder fett, socker och salt – löper en ökad risk för att utveckla depression, jämfört med personer som äter en diet baserad på obearbetade råvaror och lägre andel socker.
Redan för tjugo år sedan så köpte jag en bok av en författare som hette Hans Rencke, boken att en uttrycksfull titel, ”SOCKER ETT STARKT GIFT SOM KAN DÖDA OSS ALLA”. Var lite tvivlande till vad han skrev, men har samtidigt, sedan tonåren känt att socker har påverkat mig negativt.
Åt inget socker under många år, mer än någon efterrätt vid sällsynta tillfällen. Helt klart att suget ökar till allt i matväg så fort jag äter mera socker och krångelmagen kommer som ett brev på posten.
GillaGillad av 1 person
Jag känner definitivt att jag mår bättre ju mindre socker jag äter. Och det blir mycket lättare att borta tänderna!
GillaGilla