För mycket socker skadar din hjärna

sockerNyligen läste jag en artikel om sockers effekt på  hjärnan. Enligt den kan ett övermått av socker ha en negativ effekt på hjärnans funktion och på den mentala hälsan.

Jag har försökt översätta det viktigaste i artikeln. Vill du läsa hela finns den här: This Is What Sugar Does To Your Brain

Ett högt intag av socker skapar en ond cirkel av sötsug

SockerfrittNär du äter något sött aktiveras hjärnans belöningssystem på liknande sätt som för beroendeframkallande ämne, som till exempel nikotin eller alkohol. Men om be­lönings­systemet aktiveras för mycket och för ofta uppstår en ökad tolerans mot socker och ett sötsug som kan vara svårt att kontrollera.

Det vill säga: ju mer sött du äter desto mer sötsug får du. Där bör vi äta socker med måtta, menar hjärnforskare Nicole Avena.

”Denna överaktivering av belöningssystemet startar en serie negativa händelser: förlust av kontroll, ökat sötsug, och ökad tolerans mot socker”.

Socker försämrar minne och inlärningsförmåga

En kost med stor andel socker är negativt för kognitiva förmågor, som minne och inlärning:

  • I en studie från 2012 fick råttor en diet med hög andel fruktos (finns i vanligt vitt socker). Det resulterade i att djuren utvecklade insulinresistens. Det vill säga deras celler fick sämre förmåga att reagera på insulin.

Hormonet insulin kontrollerar nivån av blodsocker, men reglerar också hjärncellernas funktion. Insulin stärker kopplingarna (synapser) mellan hjärnceller. Insulinet hjälper hjärncellerna att kommunicera bättre och bidrar till god minnesförmåga.

  • När kroppen utvecklar insulinresistens blir följden att insulinnivåerna i hjärnan sjunker. I råttstudien drabbades djuren som åt mycket socker av att deras hjärncellerna fick svårare att kommunicera med varandra (skadad synaptisk aktivitet).

Dr Fernando Gomez-Pinilla, studiens huvudförfattare, säger:

”Insulin är viktigt i kroppen för att kontrollera blodsockret, men det kan spela en annan roll i hjärnan. Vår studie visar att en hög andel fruktos i kosten skadar både hjärnan och kroppen. Detta är något nytt.”

Socker är en riskfaktor för demens

Mycket tyder på att en sockertät kost ökar risken för demens. Insulinresistens och höga blodsockernivåer – som är kännetecken för diabetes – är kopplade till en ökad risk för att utveckla neurodegenerativa sjukdomar som till exempel Alzheimers sjukdom. Vissa forskare vill till och med utnämna Alz­heimers till ”typ 3 diabetes”.

Det visar sig att personer med Alz­heimers sjukdom har en lägre koncentration av insulin i ryggmärgsvätskan och en högre koncentration insulin i blodet. Bägge saker pekar på för­sämrad omsättning av insulin i hjärnan.

Socker kan bidra till depression och ångest

Glad-hormonerSocker- och kolhydratrika livsmedel kan även ställa till det för de signalsubstanser som bidrar till att hålla humöret stabilt.

Socker stimulerar frisättningen av det stämningshöjande hormonet serotonin. Men tillgången på serotonin är begränsad. Därför kan en överaktivering bidra till symptom på depression, enligt doktor Datis Kharrazian, författare till Why Isn’t my Brain Working?

Kroniskt höga blodsockernivåer kan också kopplas till inflammation i hjärnan. Detta också vara en möjlig orsak till depression.

Forskning har visat att människor som äter en vanlig amerikansk kost med hög andel processade livsmedel – med stora mängder fett, socker och salt – löper en ökad risk för att utveckla depression, jämfört med personer som äter en diet baserad på obearbetade råvaror och lägre andel socker.

Vanligt vitt socker består av två molekyler – en glukos och en fruktos:
    • Glukos är det socker som kroppen använder som bränsle i kroppens organ, i muskler, och i hjärnan (blodsocker). Från magen transporteras glukosen ut i blodet för att bli energi till kroppens celler.
    • Fruktos är mycket sött. Det är fruktosens sötma vi söker för att tillfredsställa suget. Fruktos kan bara omsättas av levern, så all fruktos vi äter hamnar där.   Levern omvandlar fruktos till fett. Ett stort intag av fruktos gör därför att levern blir överbelastad, och vi riskerar att drabbas av fettlever.

Alla inlägg om socker

 

Källor

Hjärnguiden. Du är din hjärna. http://www.hjarnguiden.se/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=2

Carolyn Gregoire.  This Is What Sugar Does To Your Brain. The Huffington Post.  http://www.huffingtonpost.com/2015/04/06/sugar-brain-mental-health_n_6904778.html

The Scientist. The metabolism and the brain. http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/33338/title/Metabolism-and-the-Brain/

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, personal trainer and occupational therapist. This year I'm taking a break to catch up with myself...
Det här inlägget postades i Om socker och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till För mycket socker skadar din hjärna

  1. Marianne skriver:

    Redan för tjugo år sedan så köpte jag en bok av en författare som hette Hans Rencke, boken att en uttrycksfull titel, ”SOCKER ETT STARKT GIFT SOM KAN DÖDA OSS ALLA”. Var lite tvivlande till vad han skrev, men har samtidigt, sedan tonåren känt att socker har påverkat mig negativt.
    Åt inget socker under många år, mer än någon efterrätt vid sällsynta tillfällen. Helt klart att suget ökar till allt i matväg så fort jag äter mera socker och krångelmagen kommer som ett brev på posten.

    Liked by 1 person

Kommentarsfältet är stängt.