Om människans unika sätt att tänka

GärdenforsPeter Gärdenfors forskar kring hur människan tänker. I boken Hur Homo blev sapiens beskriver han hur vår hjärna och vårt tänkande skiljer sig från djurens. De kan bara uppleva världen här och nu, medan vi har förmåga att fundera över vad som skulle kunna hända i framtiden.

Människan kan också reflektera över sin egen existens och sina egna tankar. Den mänskliga hjärnan är programmerad att söka efter mening, och orsakssamband. Vår drift att se mönster gör att vi ser dem även när det inget mönster finns.

triangelSer du triangeln i bilden till höger? Trots att det bara är tre strategiskt placerade cirklar som någon har skurit en tårtbit ur? Hjärnan lägger till information för att vi lättare ska förstå vad det är vi ser. Vi skapar bilden av verkligheten i våra huvuden.

”Det är inte säkert att finns en mening med våra liv”, säger Peter Gärdenfors i ett videoklipp, och jag blir intresserad. Så har jag tänkt länge, en befriande tanke. Och så fortsätter han och ler: ”Kanske är det själva livet som är meningen?”

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Lästips och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.