Lär dig Sveriges viktigaste nummer

Kors-ICEIdag har nästan alla alltid en mobiltelefon med sig. Att lägga till ett ICE-nummer i telefonboken gör att räddningspersonal snabbt kan komma i kontakt med dina närstående om du skulle hittas akut skadad eller sjuk. ICE är en förkort­ning för In Case of Emergency, i nöd­situation. På SOS Alarms hemsida finns tips på hur du gör.

112112 är numret för akuta i nödsituationer. När det är fara för liv, egendom och miljö, där det krävs omedelbar hjälp av ambulans, brandkår, polis eller annan resurs.

Men många samtal till nödnumret rings i situationer som inte är akuta. Till dessa ärenden finns andra nummer:

11313113 13  är numret du ringer för att ge eller få information om olyckor och kriser i sam­hället:  influensaepidemier, stora trafikolyckor, jordskalv, svåra stormar och andra stora händelser. Om du ringer nödnumret 112 fast du borde ha ringt 113 13 kommer du att bli hänvisad dit och måste ringa om.

11414114 14 är numret till polisen för alla ärenden som inte är akuta.

 

11771177 är numret till sjukvårdsrådgivningen. Där kan du få råd av erfarna sjuksköterskor som bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och vägleder till rätt vårdmottagning när så behövs. Om någon är akut svårt sjuk – ring alltid 112.

Filmen visar hur det går till att ringa 112, när du ska använda nödnumret och vad som är viktigt att tänka på. Här får du också veta mer om informationsnumret 113 13.

Referenser

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Värt att veta och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lär dig Sveriges viktigaste nummer

 1. Lena i Wales skriver:

  112 käner jag till, men visste inge om de andra du skriver om. Tack!
  De flesta länder i Europa har ändrat till 112 som nödnummer, men inte här i UK. För här gillar man inte att ändra på saker och ting, så vi har fortfarande 999.

  Liked by 1 person

  • Christina Olsson skriver:

   Lena i Wales:
   Nej, det är lite intressant att man är så konservativ i ö-riket. Vänstertrafik och allt. Viktigt med traditioner, kanske? Men hur går det med kilo och meter?

   Gilla

Kommentarsfältet är stängt.