Spara pengar i köket

Efter julens utsvävningar är januari årets snålmånad nummer ett. Ett litet spartips som är bra både för plånboken och miljön kanske kan sitta bra?

Enligt en undersökning från Naturvårdsverket står hushållen för de största mängderna matavfall.  Och mer än en tredjedel av maten som slängs är onödigt matavfall. Det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlas på rätt sätt och ätits upp i tid. Enligt undersökningen handlar det om drygt 28 kilo per person och år!

Släng inte maten

Klicka på bilden för att ladda ned.

Onödigt matavfall är till exempel matrester, bröd, frukt och grönt. Till skillnad från oundvikligt matavfall som kaffesump, skal, slaktrester.

På hemsidan Släng inte maten finns tips för att minska matsvinnet. Till exempel förklaras skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbruk­nings­dag, hur du får livsmedel att hålla längre och klämmer det sista ur yoghurt­förpack­ningen (se nedan).

Jag som är notoriskt sparsam (snål?) måste erkänna att jag klipper itu plastflaskor för att ”slickepotta” tvär­rent och manglar kaviartuben med en flaska.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Miljö, Värt att veta och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.