Klappat och klart – DIY

Jag är en stor vän av DIY (do it yourself). Här är ett par tips på personliga klappar som är lätta att göra själv:

Små inlagda tomater

  • Tomater Lipso 2014-09-210,5 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 20–25 körsbärs- eller plommontomater
  • 5–10 kryddpepparkorn

Koka en lag av ättika, socker, vatten och kryddpeppar. Skär löken i tunna strimlor. Nagga tomaterna med en gaffel. Lägg tomater och lök i glasburk och häll över lagen. Låt stå och mogna ett par dagar.

Morotsmarmelad

  • 500 gram morötter
  • finrivet skal och juice av 2 citroner
  • 2 kanelstänger
  • 4 dl vatten
  • 1 kilo syltsocker

Gör så här: Skala och finriv morötter. Blanda morötter, finrivet skal och juice av citroner, kanelstänger, vatten och syltsocker i en kastrull.

Koka utan lock cirka 10 minuter. Skumma av under tiden.

Häll marmeladen i väl rengjorda glasburkar. Förslut och förvara i kylen. Med egen hemgjord etikett blir det en fin klapp att ge bort.

Lättgjort fröknäcke

  • 2 dl majsmjölknäcke
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl olja
  • 2,5 dl kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll över hett vatten blandat med olja. Rör ihop allt till en kletig massa.

Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Ta ett annat bakplåtspapper och lägg ovanpå. Tryck ut smeten, eller kavla med brödkavel, till en tunn kaka som täcker hela plåten. Dra sedan bort det översta pappret.

Strö eventuellt över lite flingsalt.

Grädda mitt i ugnen på 150 grader i cirka en timme. Knäckebrödet ska vara lätt gyllenbrunt.

Det går att byta ut majsmjölet helt eller delvis mot annat mjöl, men då måste du sänka värmen något efter halva tiden. Annars bränner du knäcket. 

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, personal trainer and occupational therapist. This year I'm taking a break to catch up with myself...
Det här inlägget postades i Prat om mat och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.