Häll inte skinkspad i vasken

SkinkaAtt hälla det feta skinkspadet i vasken är en dålig idé. I avloppet stelnar det på insidan av rören när det svalnar. Med tiden byggs fettlagret på, tills det till slut blir en fettpropp. I värsta fall kan det leda till översvämning hos dig eller din granne.

Istället för att slå ut fettet i diskhon – gör så här:

    • Torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper. Släng sedan pappret i soporna som matavfall.
    • Större mängder flytande matfett och matolja häller du i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork. Skruva på korken och släng den sedan i restavfallet.
    • Miljötratten är en enkel lösning för källsortering av matolja/fett.

Att rensa avlopp och ledningar från fett är en dyr historia. För att få bort fett som lagrats i ledningarna på bostadshus måste man spola rören. En kostnad som i slutändan hamnar på hyran. Nedspolad matolja och fett i avloppet ökar också kostnader för att rena vattnet. Dessutom kan fettet dra till sig råttor, när det börjar lukta.

Så istället för att kasta skinkspadet – använd det! Gör ett traditionellt dopp i grytan eller använd som buljong i  en grönkålssoppa.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Konsumentnytta, Miljö, Prat om mat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.