LED är en ljus idé

Mazarinform blev adventsstake. Tre sorters mossa, och småsten under värmeljusen för att isolera värmen mot underlaget.

I adventstider lyser stjärnor vackert i alla fönster och eljusstakarna står i givakt i långa banor. Elstakar är ett av mina stora hatobjekt i tillvaron. De står och brinner på kontor klockan om, fast ingen är där.

Att det är mysigt med ljus i mörket får företräde, före omtanken om att vara varsam med resurserna.

Genom att byta från glödlampor till LED blir skadan inte så stor. En sjuarmad elljusstake med LED-lampor drar 27 gånger mindre än en elstake med glödlampor.

Energimyndighetens test 2014 visar att en miljon hushåll kan spara 118 miljoner kilowattimmar på att välja energismarta LED-lampor, istället för glödlampor i sin julbelysning (tre elljusstakar, två adventsstjärnor, två ljusslingor och en julgransbelysning per hushåll under tiden första advent till tjugondag Knut).

För egen del struntar jag i elljus, och kör med levande. Självklart köper jag de lite dyrare ljusen av stearin, som tillverkas av fett från djur- eller växtriket, och undviker ljus av paraffin som görs av olja.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, personal trainer and occupational therapist. Now I'm taking a break to catch up with myself...
Det här inlägget postades i Konsumentnytta, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.