Att hantera konflikter på jobbet

KonfliktEfter att det uppstått en konflikt på mitt jobb funderade jag på saken och skrev sedan ned följande tankar, som jag delade med mig till mina kollegor:

Att vara arbetsterapeut innebär att försöka förstå människor. Hur de tänker och varför de beter sig som de gör.

Som arbetsterapeut måste jag försöka förstå alla sorters människor. Snälla, glada, ledsna människor. Men också de som är arga, beter sig dumt, som är annorlunda än jag eller som är svåra att tycka om.

Jag har fått lära mig att det bästa sättet för att förstå en annan människa är att lyssna på det de berättar.  Då kan jag förstå hur de tänker och varför de tänker som de gör. Att lyssna för att förstå är svårare än man kan tro, men det är ett bra verktyg som jag använder ofta.

Lästips: Konfliktskolan – Aktivt lyssnande/Bli en bättre lyssnare

ToleransI Sverige talas ofta om tolerans. Det är också svårt. Tolerans betyder att försöka förstå och acceptera andra människor. Även de som är annorlunda och inte tänker och tycker som jag.

Tolerans är viktigt när ska samarbeta med andra människor. Man måste vara tolerant och acceptera att andra människor kan göra fel. Alla människor gör fel ibland. Det måste de få lov att göra. Ingen är perfekt.

 Men det är också viktigt att kunna prata med varandra om något känns fel.

Det går lättare att samarbeta i en grupp om man vågar prata öppet med varandra. Den som får ett tolerant bemötande vågar ta upp saker som kan behöva förbättras.

Den som känner att människor i gruppen är toleranta vågar ta upp besvärliga samtalsämnen och lita på att de andra vill lyssna för att förstå. Sedan kan man försöka lösa problem tillsammans, istället för att vara arga och ledsna på varandra.

Men jag kanske är naiv…

Tolerera – en webbtjänst för att mäta tolerans

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Arbete, Arbetsterapi och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.