Rågrutor med äpple och kryddor

Idag hade jag köksbedömning med en deltagare som skulle baka gott bröd till frukostrasten – fredagsmys! Vi använde det vanliga receptet på rågrutor, men piffade upp det med kryddor och rivna äpplen (som vi pallat bakom huset). Det doftade underbart av kanel och kardemumma, och när dagen var slut fanns bara en enda rågruta kvar av 30 stycken.

Rågrutor, originalrecept

  • Portioner: 30 stycken
  • Svårighetsgrad: medel
  • Skriv ut

  • Rågrutor med äpple50 gram jäst
  • 0,5 deciliter olja eller  50 gram smör
  • 5 deciliter mjölk
  • 1 matsked sirap
  • 1,5 tesked salt
  • 5 deciliter havregryn
  • 4 deciliter rågsikt
  • cirka 4 deciliter vetemjöl special

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken blandad med oljan till 37 grader. Använder du smör så smält det först och häll på mjölk sedan.

Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills den löst upp sig. Rör ner resten av degspadet, sirap, salt. Blanda i havregryn, rågsikt och det mesta av vetemjölet.

Arbeta degen tills den släpper degbunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig. Låt sedan degen jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på  i 225 grader.

Ta upp degen och knåda den. Tillsätt mer vetemjöl om degen är för kladdig för att kavla ut. Kavla ut degen på en plåt som du täckt med ett bakplåtspapper. Skär degen i 30 rutor.

Jäs cirka 30 minuter, innan du gräddar rågrutorna, cirka 20 minuter.

Vi hade tre normalstora rivna äpplen i degen. Plus en matsked vardera av kanel och kardemumma. Minskade ned på havregrynen till 2 deciliter men tog lite mer vetemjöl för att få en spänstig deg. Toppade med pumpa- och linfrö. Serverades med smör, ost, samt hemlagad vaniljdoftande tranbärsmarmelad.

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Arbetsterapi, Prat om mat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.