Ett riktigt sopp-år

Karl JohanI veckan har en deltagare på mitt jobb berättat om hur mycket karljohan-svamp det finns i skogen just nu. Hon hade varit ute och plockat mer än hon orkade att rensa.

Från vårt fikabord har vi utsikt över en lite kulle med gräs och några tallar. Där växte det svampar. Kanske karljohan, funderade en annan deltagare. Det hela slutade med att hela gänget tågade ut för en improviserad svamputflykt. Övriga medarbetare i byggnaden undrade vad vi höll på med!

Det var inga karljohan, men väl smörsopp och björksopp. Flera i församlingen var noviser på dessa svampar, så vi hade en ordentlig genomgång så de skulle lära sig att urskilja dessa sorter. En deltagare plockade massor som hon skulle ta med hem och steka till en omelett. Resten stekte vi upp med smör och åt till lunch.

Idag skulle jag cykla en sväng till mor. Tog genvägen över berget. Så fort jag kom in på stigen mot Bratteröd stod de där: karljohan-svamparna. Det var bara att plocka fram tygkassen ur ryggsäcken och lassa in. Det blev gräddstekt svamp på Finn crisp med söta balkongodlade körsbärstomater och tjocka skivor gräddost till mig och mor.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Natur & väder, Prat om mat och märktes , , , . Bokmärk permalänken.