Om att fira midsommar

midsommarEnligt Nordiska museet är midsommar – vid sidan av julen –  den  viktigaste högtiden i Sverige. Midsommar betyder ’mitt i sommaren’, och har firats under lång tid. Ordet miþ­sumar förekommer i det fornsvenska språket, och midsommar nämns redan i de isländska ättesagorna (1200-talet). 

Midsommar är tiden när solen står som högst på himlen, sommarsolståndet. Sommar­solståndet inträffar kring 20-21 juni varje år, och markerar årets längsta dag och kortaste natt. Norr om norra polcirkeln går solen inte ens ner under horisonten och även längre söderut är det ljust dygnet runt.

Enligt Wikipedia  finns flera stenmonument som visar att människor sedan flera tusen år har kunnat bestämma exakt när sommarsolståndet inträffar. Det kan vara ett bevis för att det förekommit firande kring midsommar långt tillbaka i tiden.

Johannes döparens dag

På flera språk kallas midsommar för Johannesdagen eller Sankt Hans. Den kristna kyrkan knöt på 300-talet tidpunkten för midsommarfesten till den helige Johannes döparens dag, 24 juni. Enligt Lukasevangeliet föddes Johannes sex månader före Jesus, och firas därför sex månader före jul.

I Danmark och Norge firar man Sankthans aften genom att tända bål, leka lekar och utöva bränning av pappershäxor. På finska heter helgen Juhannus. Till traditionen i finskspråkiga Finland hör midsommarbastu, juhannussauna, midsommarbål,  juhannuskokko, gärna vid en strand, och midsommardans, juhannustanssit.

Förr filbunke, nu matjessill

I Sverige är det numera vanligt att fira med att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färsk­potatis med dill samt jordgubbar till efterrätt. Många dricker snaps till maten. Men i det gamla bondesamhället kunde man inte tänka sig att äta av de små färskpotatisarna, utan väntade tills de vuxit sig så stora som möjligt. Istället kunde det serveras lutfisk och filbunke till midsommar.

Midsommardans1Till midsommar i Sverige hör inte bara sill och nubbe utan även midsommarstång. Eller majstång som den också kallas. Ordet majstång kommer från ordet maja, som betyder att smycka med löv. Både midsommarstång och att maja är känt sedan mycket länge i Sverige. En del av bruket att sätta löv i åkrarna har en viss koppling till magiska föreställningar om att åkerns gröda på så sätt skyddas från missväxt.

Bruket att smycka en midsommarstång har troligen kommit från Tyskland under medeltiden.

Fransk marsch blev Små grodorna

Ringleken Små grodorna, som dansas kring midsommarstången, är ursprungligen en fransk marschmelodi från Napoleon-tiden: La Chanson de l’Oignon (Löksången). Marschens refräng lyder Au pas, camarade, au pas, camarade, au pas, au pas, au pas (I takt kamrat…) upprepad fyra gånger. Det är denna refräng som har lånat sin melodi åt ”Små grodorna”. Lyssna här.

Midsommarnatten ansågs full av magiska krafter och övernaturliga väsen. I folktron hade växtligheten magiska krafter vid denna tid. Det var därför ett bra tillfälle att samla läkande växter. Man kunde också få hälsa genom att rulla sig naken i daggen denna natt.

bukettMidsommarnatten kunde också ge besked om vad som skulle ske i framtiden.  Ett exempel på detta är att plocka sju eller nio sorters blommor och lägga under kudden för att i drömmen få se sin framtida partner, ett bruk som lever kvar än i dag.

Inlägget uppdaterat 2017-06-22

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, and personal trainer. Now working as an occupational therapist.
Det här inlägget postades i Natur & väder, Värt att veta och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.