Om att fira midsommar

midsommarEnligt Wikipedia  finns flera stenmonument som visar att människor sedan flera tusen år har kunnat bestämma vid vilken tidpunkt sommarsolståndet  inträffar. Det kan vara ett bevis för att det förekommit firande kring midsommar långt tillbaka i tiden.

Sommarsolståndet inträffar kring 20-21 juni varje år, och markerar årets längsta dag och kortaste natt. Norr om norra polcirkeln går solen inte ens ner under horisonten och även längre söderut är det ljust dygnet runt.

Enligt Nordiska museets hemsida är midsommar är den  viktigaste högtiden i Sverige, vid sidan av julen, och har firats under lång tid. Midsommar nämns redan i de isländska ättesagorna (1200-talet).

På flera språk kallas midsommar för Johannesdagen eller Sankt Hans. Den kristna kyrkan knöt på 300-talet tidpunkten för midsommarfesten till den helige Johannes döparens dag, 24 juni. Enligt Lukasevangeliet föddes Johannes föddes sex månader före Jesus, och firas därför sex månader före jul.

I Danmark och Norge firar man Sankthans aften genom att tända bål, leka lekar och utöva bränning av pappershäxor. På finska heter helgen Juhannus. Till traditionen i finskspråkiga Finland hör midsommarbastu, juhannussauna, midsommarbål,  juhannuskokko, gärna vid en strand, och midsommardans, juhannustanssit.

I Sverige är det vanligt att fira med att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis med dill samt jordgubbar till efterrätt. Många dricker snaps till maten.

Midsommardans1Till midsommar i Sverige hör inte bara sill och nubbe utan även midsommarstång. Eller majstång som den också kallas. Ordet majstång kommer från ordet maja, som betyder att smycka med löv. Både midsommarstång och att maja är känt sedan mycket länge i Sverige. En del av bruket att sätta löv i åkrarna har en viss koppling till magiska föreställningar om att åkerns gröda på så sätt skyddas från missväxt.

Bruket att smycka en midsommarstång har troligen kommit från Tyskland under medeltiden.

Ringleken Små grodorna, som dansas kring midsommarstången, är ursprungligen en fransk marschmelodi från Napoleon-tiden: La Chanson de l’Oignon (Löksången). Marschens refräng lyder Au pas, camarade, au pas, camarade, au pas, au pas, au pas (I takt kamrat…) upprepad fyra gånger. Det är denna refräng som har lånat sin melodi åt ”Små grodorna”. Lyssna här.

Midsommarnatten ansågs full av magiska krafter och övernaturliga väsen. I folktron hade växtligheten magiska krafter vid denna tid. Det var därför ett bra tillfälle att samla läkande växter. Man kunde också få hälsa genom att rulla sig naken i daggen denna natt.

bukettMidsommarnatten kunde också ge besked om vad som skulle ske i framtiden.  Ett exempel på detta är att plocka sju eller nio sorters blommor och lägga under kudden för att i drömmen få se sin framtida partner, ett bruk som lever kvar än i dag.

Inlägget uppdaterat 2016-06-24

Om Mrs Olsson

Former factory worker, journalist, personal trainer and occupational therapist. Now I'm taking a break to catch up with myself...
Det här inlägget postades i Natur & väder, Värt att veta och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.