Tillsatt sött gömmer sig bakom olika namn

sockerEnligt Nordiska näringsrekommendationer bör max tio procent att det dagliga kaloriintaget komma från tillsatt socker. Världs­hälsoorganisationen går ännu längre och vill sänka rekommen­dationen till max fem procent.

Mycket av det tillsatta sockret i mat är dolt. Det finns i mellan­mål, färdigmat, pålägg, charkvaror, såser och snacks. Men det gömmer sig även i livsmedel som vi vanligtvis betraktar som nyttiga. Till exempel i bröd, frukostflingor, yoghurt och andra mjölkprodukter.

För att undvika det dolda sockret är det nödvändigt att läsa innehållsförteckningen på paketet och lära sig identifiera sockret. För det kan gömma sig bakom många olika namn.

Många olika namn på socker

Socker anges inte alltid som ”socker” i innehållsförteckningen på förpackningen. Men tillsatt socker som slutar på -socker eller -sirap är inte så svårt att avslöja:

    • druvsocker, farinsocker, fruktsocker, invertsocker, palmsocker, mjölksocker, råsocker, rörsocker
    • fruktossirap, glukossirap, high fructose corn syrup, invertsockersirap, oligofruktossirap, sorbitolsirap, stärkelsesirap

Andra namn på socker och sötningsmedel är:

    • dextros, galaktos, glukos, honung, inulin, isomaltulos, laktos, laktulos, malt, maltodextrin, maltos, maltextrakt, maltotrios, mannan, melass, tagatos, trehalos

Sötningsmedel är livsmedelstillsatser med söt smak. De kan vara naturliga eller syntetiskt framställda. De har E-nummer i innehållsförteckningen. Sockeralkoholer slutar ofta på -ol. De används ofta som sötningsmedel i sockerfritt godis och tuggummi:

    • E 420  sorbitol  (glucitol), sorbitolsirap
    • E 421  mannitol
    • E 950  acesulfamkalium, acesulfam-K
    • E 951  aspartam
    • E 952  cyklaminsyra, cyklamater
    • E 953  isomalt
    • E 954  sackarin, sackarinater
    • E 955  sukralos
    • E 957  taumatin
    • E 959  neohesperidindihydrochalcon, neohesperidin DC
    • E 960  steviolglykosider (Stevia)
    • E 961  neotam
    • E 962  salt av aspartam och acesulfam (Twinsweet)
    • E 964  polyglycitolsirap
    • E 965  maltitol, maltitolsirap (Lycasin)
    • E 966  laktitol
    • E 967  xylitol, björksocker
    • E 968  erytritol
    • E 969 advantam

Stärkelse som används som sötningsmedel är:

    • kornstärkelse, majsstärkelse, modifierad stärkelse, risstärkelse

Stärkelse används också som konsistensgivare i lättprodukter. Till exempel E407, karragenan, som finns i magrare vispgrädde.

Liten sockerskola

Socker är tillhör näringsämnet kolhydrater som är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Sockerarter har olika namn och egenskaper beroende på sin molekylstruktur. De kan vara enkla – monosackarider eller sammansatta – disackarider, polysackarider.

Glukos kallas också blodsocker, druvsocker, dextros.  Det är den vanligaste enkla sockerarten, och det socker som kroppen i första hand väljer som bränsle. Glukos höjer därför blodsockernivån. Glukos ingår även som byggsten i sammansatta sockerarter som till exempel rörsocker, stärkelse och cellulosa (kostfibrer).

Fruktos kallas även fruktsocker eller levulos. Det är sötare än vanligt socker. Fruktos finns naturligt i frukt och bär. Fruktos går inte ut i blodet som glukos, utan tas upp direkt av levern, där det omvandlas till fett. Därför kan ett alltför högt intag av fruktos ge lever­skador.

sockerpaketSackaros är det vanliga vita sockret, som består av lika delar glukos och fruktos. Det utvinns ur sockerrör och sockerbetor.

Laktos kallas även mjölksocker eftersom det finns i mjölk och många mjölkprodukter. Det består av glukos och galaktos. Galaktos liknar glukos men har inte lika söt smak. Laktos kräver enzymet laktas för att brytas ned i kroppen. Den som har brist på laktas blir laktos­intolerant.

Tillsatt socker som smaksättare

Tillsatt socker är socker som inte finns naturligt i maten, utan har tillsatts efteråt för att ge sötare smak. Tillsatt socker kan vara sackaros, glukos, fruktos eller stärkelsesirap som glukossirap och högfruktossirap.

glykosGlukossirap kallas även stärkelsesirap eller glykos och används ofta i godis och mat. Det är en genomskinlig, trögflytande lösning som framställs av stärkelse från till exempel majs, vete och potatis. Sockerarterna i glukos­sirap kan variera beroende på vad det ska användas till. Oftast ingår glukos, maltos, maltotrios.

Glukossirap smakar inte lika sött som socker. Därför krävs större mängd för att det ska upplevas lika sött. För att öka sötman tillsätts ibland fruktos.

SockerfrittHögfruktossirap (High Fructose Corn Syrup) kallas även isoglukos, isomeros, HFS, HFCS. Den framställs ur majs och är vanlig i USA. Läsktillverkarna i USA använder en högfruktossirap som innehåller 55 procent fruktos.

Fler inlägg om socker
Inlägget uppdaterat 2019-02-08

Referenser
Fredholm, L. (2004). Förrädiska flytande kalorier. Forskning och framsteg, 3/2004. Hämtad 2013-04-15 från http://fof.se/tidning/2004/3/forradiska-flytande-kalorier
Livsmedelsverket. (2012, 18 december). Livsmedelsdatabasen.
Livsmedelsverket. (2012, 23 november). Sockerarter.
Livsmedelsverket. (2012, 6 december). Kolhydrater.
Lustig, R, Schmidt, L, & Brindis, C. (2012). Public health: The toxic truth about sugar. Nature, 482(7383), 27-29. DOI: 10.1038/482027a
Page, K et al. (2013, 2 januari). Effects of Fructose vs Glucose on Regional Cerebral Blood Flow in Brain Regions Involved With Appetite and Reward Pathways. Jama, online. DOI: 10.1001/jama.2012.116975
Sugar: The Bitter Truth. (2009). University of California, UCtelevision på YouTube. Hämtad 2013-04-12 från http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
Sötningslexikon. (2019). Dansukker. https://www.dansukker.se/se/om-socker/sotningslexikon.aspx

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Om socker och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.